Egy könnyedebb tortára vágytam most így ünnepek előtt, így döntöttem gyümölcstorta mellett. Volt pár kivim amit fel akartam használni hozzá, s mivel a kivi kókusz párost nagyon szeretem, így jött az öltet, hogy legyen benne kókusz is.
Hozzávalók a laphoz (18 cm formához):
1,5 tojás (én ezt két nagyon kicsi tojással oldottam meg, így nem feleztem)
132 gr liszt
75 gr cukor+ 30 gr a habba
fél csomag sütőpor, szűkön
56 ml tej
56 ml olaj
A krémhez:
1,5 cs vaníliás pudingpor
7 dl tej
70 gr kókusz
100 gr vaj
5 ek cukor (ez ízlés szerint lehet több is)
+gyümölcs amit szeretünk, és amit el tudunk a kókusz mellé képzelni , én kivit (4 db volt) és konzerv ananászt(kb 1/3) használtam, de szerintem a madarin, és a szőlő is jó lehet
+a szélére babapiskóta
+ zselatin a tetejére
A lapokat elkészítjük, megsütjük így. Ha tortakarikában sütöm, akkor csak az aljára teszek papírt, az oldalát pedig nem kenem le semmivel, oldalára kicsit felhúzogatom a tésztát, így kaphatjuk a legegyenletesebb lapot tapasztalataim szerint. Rá fog ragadni az oldalára, de egy éles késel majd könnyedén körbe tudjuk vágni. Lett belőle egy 6 cm-es lapom. Ezt mikor kihűlt 3-ba vágtam. (Sajnos a lapot kicsit túlsütöttem, enyire barnára azért nem kell...)
Közben kb 6 dl tejet a kókusszal feltettem forrni, a maradék tejet, pudingport, cukort elkevertem, majd a fövő tejhez adtam, megfőztem. Hűtőfürdőbe tettem, néha belekavarva lehűtöttem. A szobahőmérsékletű vajat kikavartam, hozzá adtam a pudingot is, jól eldolgoztam.
Szemre harmadoltam a krémet, majd minden harmadot feleztem, megkentem egy részével az első lapot, ráhalmoztam a kockára vágott kivit és ananászt, a másik rész krémmel fedtem, rá a következő piskóta,majd ismét krém, gyümölcsök, krém , piskóta, krém, a tetejére előre kivágott kivi csillagokat tettem (süti szaggatóval vágtam ki).
Az utolsó rész krémet a torta oldalára kentem, majd babapiskótákat raktam körbe.
Ha a krém lágy lenne, akkor betehetjük hűlni is mielőtt betöltjük a tortába.
A tetejére készítettem egy kis zselét, amihez 1 dl ananászlébe (a konzervből) egy szűk kk sima étkezési zselatint főztem meg, ezt lehűlés után betettem a hűtőbe és mikor már kezdett kocsonyásodni, akkor kiskanállal rákanalaztam a torta tetejére. Természetesen lehet tortazselét is használni, nekem az most nem volt itthon, s csak azért lusta voltam elmenni vásárolni, 1 dl abból is bőven elég.
A tetejére tehetünk más gyümölcsöt is, én most a karácsony közeledte miatt csak így csillagosan hagytam.
Fontos! A kivinél figyeljünk arra, hogy ne legyen túlérve, mert könnyebben erjed a tortában (ezért ha több napig szeretnénk hogy kitartson, ne is tegyünk bele kivit, hanem valami egyebet).
Ui: a házilag gyártott zselém mára felszívódott, úgy hogy tortazselét ajánlok mindenképp.
14 megjegyzés:
Kuktám ! ez nem is olyan rossz ötlet, végre egy kis "lazaság" az ünnepi nagy bevitel előtt. Nagyon gusztusos és tényleg könnyed.
Bocs még egy kérdés, ami kimaradt. Lehet, hogy már én nem látok? A babapiskóta mennyire és mennyi idő alatt puhul meg?
Viki, a piskótának csak a krém felőli része puhul meg, de ez nem is baj, mert főleg dekoráció, de ehető dekoráció rajta. Kívül azért jó ha megmarad a tartása.
Amúgy azt nem írtam, hogy a kivinél ne használjunk olyat ami kissé már túlérett, mert könnyebben erjed benne.
Hú, ez megint meseszép!
Nem szeretem a kiwit (sem), de ez gyönyörűűű!:)
Jaj, ez megint annyira szép! A kókusz-kivi párosítás egészen különleges, gondolom, hogy mennyire finom. Olyan gyönyörűek a tortáid, és én rengeteget tanultam belőlük. Nagyon köszönöm Neked! :))
Elkészültem a tükrös kérdéssel.Köszi:-)
Nagyon szép ez is!!Azt hittem, már karácsonyra, de látom, nem..
Macus, finom is, már elfogyott...
Szepyke, nem muszáj kivivel elkészíteni, ki mit szeret. Köszi!
Yasmine, a kivi kókusz páros nekem nagyon bejön, bár nyersen kell vele vigyázni, mert tényleg hamarabb erjed mint a több gyümölcs, de kicsi torta volt, tudtam, hogy nem fog hosszú életű lenni. Köszi!
Belly, köszi, megnézem!
Trinity, hát férjem panaszkodott, hogy nem sütök... mondom én, hogy nem, csak egész héten valami kis aprót, mire ő, hogy de krémes sütit nem csinálok... Hát a múlt hétvégére krémest csináltam, jó voltak vendégeink, de akkor sem panaszkodhat. Kénytelen voltam egy kis tortát összehozni.
Látom itt a szokásos szépséges tortád. Nagyon ügyes vagy!:))
Tyűű, megint egy szépséges torta! :))
Jó az új ruhád. ;)
Mónika, köszönöm!
Egycsipet, köszi! Köszi!
Gyönyörű torta!
Megkérdezhetem hogy a lapokat hány fokon sütötted?
Köszi!
175 fokon sütöm a piskótaféléket, kevert sütiket, légkeverés nélkül.
Megjegyzés küldése