Oldalak

2010. május 1., szombat

Torta csokigyurma rózsákkal

Elkapott engem is a csokigyúrmázás szele. Legelőször Kiskanál Orsinál láttam ezt a technikát, kaptam tőle egy profi cukrász receptet is hozzá, de ahhoz elég spéci hozzávalókra volt szükség, aminek a beszerzését mindig halogatta. Aztán Margit2 oldalán a lányok elkezdték gyártani a szebbnél szebb rózsákat a mézes recepttel, és nem volt menekvésem, ehhez már minden volt itthon.
Kricky receptjét vettem alapul, és így alakultak nálam az arányok:

75 g étcsoki (főzőcsoki volt itthon)
1,5 ek méz
3 kk étkezési keményítő

A mézet a keményítővel elkevertem, kicsit melegítettem rajta, hogy könnyebben vegyüljön.
A csokit kockára vágtam, majd vízgőz fölött felolvasztottam, belekevertem a mézes keveréket, majd kiöntöttem egy sütőpapírra. Ekkor még nem hitte, hogy használható lesz, mert elég szemcsés volt az egész (gondolom, mert nem rendes étcsokit használtam hozzá). Mikor kihűlt jól átgyúrtam, a kezemet közben sokszor letöröltem egy papírtörővel, mert viszonylag sok zsiradék jött ki belőle. Pihentettem, majd még ezt az átgyúrást megcsináltam vagy 3x. Minden átgyúrás után egyre jobban simult a massza.
A végeredménnyel jó volt dolgozni.
A lényeg, hogy nem csak szép dolgokat lehet ebből a csoki gyurmából csinálni, hanem nagyon finom is.
A képen a szirmok sajnos párásak, mert egy éjszakai hűtőzés után fotóztam, és egyből párásodott ahogy kivettem a hűtőből.
Arra kíváncsi vagyok, hogy melegben mennyire formatartóa rózsa, ha lesz vele tapasztalatom majd beírom.

A torta vaníliás torta. Egy sima tortát kértek tőlem, de nem bírtam ki hogy ne díszítsem kicsit ki. Egyúttal én is próbáltam ismét a csokival való írókázást, amihez még mindig van mit tanulnom, nem vagyok vele megelégedve, és a sormintákat, ami szintén fejlesztésre szorul (meg egy jó habzsákra, és jó díszítőcsövekre).

27 megjegyzés:

  1. Ez valami csoda!!!!!
    Annyira ízléses és mutatós!

    VálaszTörlés
  2. Hogy mik vannak!Csokigyurma... Meglepö ez a technika, de képzelem, hogy bele lehet szerelmesedni.Mindenesetre gyönyörü lett elsöre amit gyúrmáztál :o)

    VálaszTörlés
  3. Thrini, Duende, Maci köszönöm!

    VálaszTörlés
  4. Nem bírok magammal, mennyire mesteri vagy. Csodálatos

    VálaszTörlés
  5. Ne légy magadhoz ennyire szigorú, mert bizony gyönyörűeket alkotsz! Tudom, a gyakorlat és az örökös elégedetlenség viszi az embert előre, hogy minél többet és minél jobban tudjon, de néha vegyél mély levegőt, fújd ki, és csak nézd végig a blogon szereplő páratlan alkotásokat!:)

    VálaszTörlés
  6. Bianka, Judith, Bezsa köszönöm!

    Ms. Poppy, a vajkrémesekkel elégedetlen vagyok még, illetve ez hülyeség, mert nem is vajkrémes ez sem, szóval a nem fondanttal borítottakkal elégedetlen vagyok általában, nem tudom olyan szépre megcsinálni, mint ahogy szeretném. Igaz ilyet ritkábban is csinálok, ha gyakorolnám rendszeresen jobban menne. De majd fejlődök ebben is:)), remélem.

    VálaszTörlés
  7. Noémi! Valami csodálatos! Én azt írom, hogy kicsit elégedj meg azzal amit csinálsz! Mindig tanulsz és ez a lényeg!

    VálaszTörlés
  8. Kedvesem,panaszra semmi okod,gyönyörű a munkád!:)

    VálaszTörlés
  9. Ma megpróbáltam megcsinálni, de sajnos valami gond volt a masszával. Ahogy elkeztem gyúrogatni, alig puhult. Igaz, előtte betettem a hűtőbe, lehet hogy az volt a gond? Gondoltam, ha egyben nem megy, próbálom kisebb adagokban gyúrni, de úgy meg annyira megolvadt a kezemtől, hogy golyócskákon kívül semmit nem tudtam formázni belőle. Aztán 2 sütőpapír között kinyújtottam az ujjammal, és megpróbáltam feltekerve rózsává formázni. Így viszont töredezett, mellesleg a sütőpapírról alig tudtam lefejteni. Talán a csokival is gond lehetett? Pedig nem rossz minőségűt használtam, 2/3 részben 81%-os, 1/3 részben 46%-os étcsokit tettem bele.

    Anna

    VálaszTörlés
  10. Mary, Brigi, ha ti mondjátok próbálkozom elégedett lenni!:D

    Kedves Anna, nekem is ez volt az első próbálkozásom, sok tapasztalatom nincs még vele. Az biztos, hogy hűtőbe nem tettem, mert nincs benne romlandó, így szerintem fölösleges. Át tudtad gyúrni többször az elején, hogy a zsír távozzon? Utána formatartóbb lesz szerintem. Még fogom próbálgatni én is, és remélem több tapasztalatom lesz vele hamarosan, majd beírom.

    VálaszTörlés
  11. Aztaaa...de ügyes vagy!!! Orsi (swe)

    VálaszTörlés
  12. Ha elégedett vagy vele, ha nem, ez bizony csodaszép lett, hidd csak el!!! :))))

    VálaszTörlés
  13. Azért tettem be a hűtőbe kb. fél órára, hogy hamarabb szilárduljon. Sajnos már az elején se tudtam gyúrni, nem volt annyira puha. Csak azt nem értem, ha kemény volt a massza, akkor hogyhogy ráragadt a sütőpapírra? Kicsit ellentmondásos...:(
    Anna

    VálaszTörlés
  14. Köszi Orsi!

    Mária, köszönöm!

    Ildinyó, ok!

    Anna, az elején tényleg kemény, de a kéz melegétől viszonylag hamar lágyul, egy idő után meg elkezdi a felesleges zsiradékot is "kidobni" magából, de ehhez hosszabban kell gyúrogatni.Én vagy 3-4 szer gyúrtam át, míg már láthatóan nem sok zsiradék jött ki belőle, ezek után formatartó volt a belőle készített rózsaszirom.
    Amúgy rákérdeztem akiknek készült, 1 órát utaztatták kocsiba szombaton napközben (elég meleg volt) és a meleg hatására sem konyult le a szirom.
    Gyanítom, hogy a benne maradt zsiradék miatt nem tudtál vele normálisan dolgozni. Ha van kedved kísérletezz vele tovább kis adagokba, egyszer majd meglátod sikerülni fog!:)

    VálaszTörlés
  15. Ez szerintem egy igazi ünnepi torta!!! Nagyon tetszik nekem! :-)

    VálaszTörlés
  16. Lehet hülye kérdés, de hogy oldod meg az alján a szélére díszítés?
    Olyan,mintha meg lenne csavarva...Mi a technikád?
    (tudom,hogy a csokirózsa lenne a lényeg, de nekem ez is feltűnt!:))

    VálaszTörlés
  17. Hú, nem is tudom hogy magyarázzam el. Mondjuk, hogy lent az egy lánc, és mindig egy szemet csinálok meg, aztán megszakítóm, és a következő szemet, az előző közepénél kezdem el, majd így folytatom tovább.
    Van itt egy videó, ezen találtam hasonlót, igaz csak pár másodpercig mutatja rajta, lila díszítősort, csak váltott oldalra viszik a szemeket, talán ezzel érthetőbb lesz.
    http://kiprobaltrecik.extra.hu/tortak/htmlek/tbevd2.html

    VálaszTörlés
  18. Kedves Kiskukta!
    Ma rászántam magam, hogy kipróbáljam a csokigyurmát. Első részletnél meg is akadtam.
    Nem tudom eldönteni, hogy a 3kk keményítő vajon kiskanál(kávés), vagy kiskanál(teás)-ként szerepel. Mert ugye nem mindegy, hogy mennyi az annyi.
    Köszi a segítséget, és nagyon szépek a munkáid!!!
    Gratulálok!!!
    Letta

    VálaszTörlés
  19. Letta, bocsánat a nagyon kései válaszért, teás kanalat használok.

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm a receptet, tökéletes :) Majd linkelek fotót a tortáról :) !

    VálaszTörlés
  21. Itt is van a tortám :)
    Köszönet még egyszer !!!

    http://keveremkavarom.blogspot.hu/2012/12/csokirozsas-szulinapi-torta.html

    VálaszTörlés
  22. szuper, örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, ki is fogom próbálni
    amúgy meg gyönyörű az a torta.

    a csokival való írókázáshoz milyen csokit használsz?sima olvasztott csoki, vagy kell valami speckó még hozzá? köszi

    VálaszTörlés
  23. A tortára rögzítés módjáról lehetne kérdezni? láttam, hogy az egyik hozzászóló a tortáról "lehulló" formában használta a rózsákat?
    köszi

    VálaszTörlés