A recept leírását ebben a könyvben találtam a karácsonyi receptek között szerepel.
Hozzávalók:
20 0 gr darált mák
200 gr porcukor
8 tojás
1 citrom reszelt héja
kevés fahéj (én kb 1/4 kiskanállal tettem)
kevés szegfűszeg (kb két csipetet tettem)
Előkészítünk egy 24-25 cm tortaformát, aljába sütőpapírt vágunk.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez teszünk egy csipet sót, pár csepp citromlevet, majd felverjük. Hozzáadunk 100 gr porcukort, kemény habbá verjük.
A mákot a porcukorral és a fűszerekkel elkeverjük, majd az egészet a tojássárgákhoz adjuk, kikeverjük ezt is, egy morzsás masszát kapunk, ehhez teszünk pár kanál felvert tojásfehérjét, fellazítjuk, majd a többi tojásfehérjét is hozzá adjuk két részletben, óvatosan beleforgatjuk.
Beleöntjük a formába, elegyengetjük homorúra, majd én 175 fokos sütőbe tettem, de akinek erősen süt a sütője az kevesebbre tegye, körülbelül 40 percig sült. Túpróbát végezzünk!
Kinézetre a leginkább egy piskótatésztához hasonlít, de mivel nincs benne liszt mégis más az állaga, sokkal szaftosabb. Készítettem mellé egy meggyszószt, de annyira nem jött be a kettő együtt. Következő alkalommal inkább csokiöntetet készítek, ha készítek, mert önmagában is finom, bár számomra csak úgy csupaszon nem olyan tortás, csak sütis.
Készítettem az egész tortáról is képet, sajnos véletlenül letöröltem a gépről ( a fényképező gépről meg még azelőtt, de azért leírom, hogy hogyan díszítettem).
Vágtam egy akkora kört papírból mint a torta átmérője, majd összehajtogattam, és mint régen az iskolában a hajtások mentén dísz vágtam bele, próbáltam egy hópehely képét kialakítani. Ez egy egyszerű, gyorsan kivitelezhető díszítési mód.
Ilyen lett a sablonom:
Ezt már csak rá kell tenni a kihűlt tortára, majd porcukorral megszórni, majd óvatosan levenni a tortáról, vigyázva, hogy ne szóródjon a papírról a porcukor a tortára. Világos tortát kakaóval szórhatunk meg ugyanezzel a módszerrel.
Ui: Készítettem vele kémmel összerakott tortát is, nagyon jól szerepelt alapnak:
Nagyon szeretem a máktortát ! A nagymamám készít ilyet, csak nem tortsformában. Isteni finom!
VálaszTörlésJól néz ki! Egyszerűen nagyszerű!
VálaszTörlésMost már én is kíváncsi vagyok, még sosem sütöttem máktortát. Egyszer kipróbálom, olyan jókat írsz róla. Köszi a receptet! :))
VálaszTörlésÁ la carte, tényleg nagyon fincsi, engem is meglepett, hogy ilyen kevés összetevőből milyen finomság születik.
VálaszTörlésMónika, köszi!
Yasmine, hát ha eltudsz egy napjainkban tortának nevezett dologtól vonatkoztatni akkor biztos nem fogsz csalódni. Én inkább egy fincsi sütinek írnám le, hiába na, nekem a torta mellé, lapjai közzé, tetejére valami krém csoki, töltelék, tejszín, stb dukál, de sütinek nagyon jó!
Mákos minden mennyiségben jöhet!!! Szeretjük!!
VálaszTörlésMák, mák, mák, mák, mák, mák... :DDD
VálaszTörlésImádom! ...vagyis -nám... :D
Trinity, mi is!
VálaszTörlésEgycsipet, ez akkor neked való reci, gyors és mákos!!!
Nagyon fini lehet!... Éppen ma raktam be egy cikket és reciket is a mákról... Nálunk a férjem kedveli nagyon...De most sok jó tulajdonságát ismertem meg a máknak! :-)
VálaszTörlésMicsoda jó ötlet a sablonod:-)))
VálaszTörlésLiszt nélkül még nem sütöttem,ki fogom próbálni.:-)))
Micsoda jó ötlet a sablonod:-)))
VálaszTörlésLiszt nélkül még nem sütöttem,ki fogom próbálni.:-)))
Az a baj, hogy nálunk csak én vagyok mákfüggö. De nagyon! Ebböl bizony most be tudnék kapni egy kisebb, na jó! inkább nagyobb szeletet! :)
VálaszTörlésMargitka, ez tényleg egyszerű, de nagyon fincsi!
VálaszTörlésElolvastam amit bepakoltál, nagy jó dolgokat szedtél össze!
Andi, engem is az izgatott leginkább, hogy milyen lesz liszt nélkül, azt kell mondjam, hogy várakoztásaimat felül múlta. Azért amit sejtettem az bekövetkezett, elég sokat esett vissza a magassága hűlés alatt, de nem csodálkozom, mert nincs benne sem liszt, sem sütőpor, nincs mi tartsa a vázat. Ma is finom, olyan jó kis szaftos mint tegnap.
Ancsika, adnék én szívesen, de épp az előbb ettem meg az utolsó szeletet.
Én tervezek ám máktortát valamilyen finom gyümölcsöntettel, és ha azt írod karácsony illatú, akkor lehet ennél maradok. Igazán szépséges! :)
VálaszTörlésHát a fahéj és a szegfűszeg miatt az, én nem tettem bele sokat, mert a mákos dolgokban inkább a mákot szeretem érezni, de ezt lehet növelni is, ha szeretnéd!.
VálaszTörlésMák, mák, mák, mák, mák..
VálaszTörlésDe mostanában vanília, vanília, vanília!:)))))
Szepyke, már gondolkodom a vaníliás dolgokon!:DDD
VálaszTörlés