Oldalak

2009. december 3., csütörtök

Diplomata torta karácsonyra hangolva

Diplomata tortát már készítettem, a krémjét most is pont úgy csináltam, csak emeltem a zselatin adagját 25 gr-ra, és 4 ek rumot tettem bele. Ezt most nem is írom le, itt el lehet olvasni. Inkább a formával és a díszítéssel foglalkoznék most.

Romániában ez a kocka forma a klasszikus alakja ennek a tortának, ehhez az alakhoz én a kihúzhatós kenyérformámat használtam.
Sütöttem 3 tojásból vizes piskótát (2 darabot) egy 32X 25-ös tepsibe, majd a formát annyira húztam ki, hogy felül pont 32 cm legyen, lefele kicsit szűkül, majd a kihűlt piskótákat beleszabtam a formába ( lényegében kb két sávba kellett elvágjam a piskótát, nagyon keveset kellett levágni belőle) kibéleltem vele az oldalát, és alját, két végére nem tettem piskótát, majd betöltöttem a zselatinos krémet, majd fedtem egy piskótadarabbal. Betettem a hűtőbe egy éjszakára, másnap ráborítottam a tálcára,a két végét leegyenesítettem, majd jó keményre felvert tejszínhabbal(4 dl) vontam be. Díszítéshez egy datolyaszilvát megpucoltam, kb fél centis darabokra vágtam, majd csillagokat szaggattam belőle ki egy sütikiszúróval. A fenyőhöz a kivit szintén megpucoltam, majd felvágtam, mivel nem volt megfelelő méretű kiszúróm így kartonból készítettem egy sablont, majd annak mentén vágtam ki a fenyőket egy éles késsel. A füzérhez gránátalmamagokat használtam.

1 piskótához használtam:
3 tojást
3 ek vizet
6 ek liszt
6 ek cukor
csipet sót és pár csepp citromlevet

A vizes piskótához a tojásokat megmossuk, a hozzávalókat kimérjük.
A sárgát elválasztjuk a fehérjétől, a fehérjéhez adunk 1 csipet sót, pár csepp citromlevet, a vizet majd kemény habot verünk egy mixer segítségével, bele tesszük a cukrot, ezzel tovább verjük. A lényeg, hogy tényleg jó kemény habot verjünk, ebben segít a só és a citromlé, valamint az is, ha szobahőmérsékletű a tojás. Mikor már jó kemény a habunk, akkor keverjük hozzá a tojássárgákat, majd ezután kézzel kavarjuk hozzá az átszitált lisztet. Sütőpapírral ellátott formában szépen oszlassuk el majd 175 fokon süssük meg.




28 megjegyzés:

  1. Ez egyszerűen csodálatos!
    Keresek kevésbe közhelyes minősítést, de nem tudok. Elképesztő! :))

    VálaszTörlés
  2. Én se tudok mit írni, csak a szokásosat: szuper!
    Azt hiszem, én ehhez nem fogok hozzá.
    Pedig milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  3. Szia Noémi!

    De jól néz ki ez a torta! Már az előző "Diplomatáddal" is szemezgettem, de ez még jobban tetszik!!!
    Egy szeletet /kettőt.../ be tudnék most kapni.
    Nagyon igényes, szép, érthető és követhető minden a konyhádban.
    Gratulálok hozzá!!! Teri

    VálaszTörlés
  4. Eszméletlen! Le vagyok nyűgözve. Gyönyörű és a díszítés ötletessége is csillagos ötös.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörűséges! Fejedelmi torta! Nagyon szép a fotó is!

    VálaszTörlés
  6. Ó, de gyönyörű, tényleg olyan karácsonyos!:) Meg is néztem jól először, hoyg mi az a girland, azt hittem, gyöngyök. :)
    Én roládként láttam eddig vagy sima tortaként a cukrászdákban, de jó ötlet ez a bélelt kalácsforma!:)

    VálaszTörlés
  7. Raindrop, köszi!

    Macus, miért? Nem nehéz megcsinálni.

    Teri, köszönöm szépen! Kipróbálhatod nyugodtan biztosan ízleni fog nektek, gyümölcsöket lehet ízlés szerint variálni.

    VálaszTörlés
  8. Ági, örülök!

    Duende, köszönöm szépen!

    Ottis, köszi!

    VálaszTörlés
  9. Gasztorboszi, köszöm szépen!

    Sedith, köszi! Szülővárosomban Szatmáron mindig így árulták, ha kérted, hogy kerek legyen, akkor készítették kerekre, ezek szerint lehet helyi szokás?

    VálaszTörlés
  10. Én is csatlakozom, gyönyörűséges!! Letettem ám a voksomat a tejszín mellé, annyira szép tud lenni! :))

    VálaszTörlés
  11. Tényleg szép!És olyan mint otthon!

    VálaszTörlés
  12. Hogy ez milyen pazar lett!!!!
    Igazi ünnepi torta, ezt ki fogom próbálni, már a kerek is tetszett, de ez mindent visz!
    Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon szép lett Noémi! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  14. Yasmine, szerintem nagyon jól döntöttél!

    Orsi, de jó, hogy megerősítesz benne, hogy felétek is ilyen alakú volt!

    Moha, köszönöm szépen!

    Mary, köszi szépen!

    VálaszTörlés
  15. Bámulatos! :)
    Nagyon ügyes vagy! Mentettem a receptet, ki fogom majd próbálni!

    VálaszTörlés
  16. Ancsika, köszönöm szépen! Megtiszteltetés számomra, hogy te mondod ezt!

    VálaszTörlés
  17. Kicsit félek tőle,de naggggyon tetszik!:-))Már a múltkori is tetszett, de ez is csúcs:-))
    Díjat érdemelsz nálam:-))
    Most látom,már kaptál:-))
    Nem baj,tőlem is,jó?

    VálaszTörlés
  18. Fantasztikusan ügyes vagy!!! Az ötlet a gránátalmából a gyöngysorra, elragadó!!!! Mesés a torta!!!

    VálaszTörlés
  19. Andi, köszönöm szépen! A díjat is és a dícséretet is.

    Trinity, köszi szépen! Nekem is tetszik a gránátalmás füzér!

    VálaszTörlés
  20. Nah, Kiskuktát is elvitték az UFO-k, mert, hogy ilyet egy földi halandó csináljon... Azok a kis füzérek a gránátalmamagból, nah kész vagyok!:)

    VálaszTörlés
  21. Szepyke, pedig ez tényleg nem tartozik a nehéz díszítések közzé, ajánlom figyelmedbe! És ehető is, nem mit a sörétre hajazó dekorgyönygyök! Jót nevette!:DDD

    VálaszTörlés
  22. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés