Férjem diósat óhajtott. Mivel tejszín volt itthon, vaj viszont nem, így tejszínes krémbe csempészte bele a diót. Be kell valljam, hogy nekem jobban ízlik a vajas-diós páros (de lehet hogy csak a betegség miatt most nem tudtam kiélvezni az ízeket), a család többi tagjától viszont dicséretet zsebeltem be.
A lap egy 2 tojásos kakaós tortalap volt, megbolondítva egy kis mandulaaromával (mert így kérték, nekem ez nem ízlik, lehet emiatt sem jött be a végeredmény, simán csak kakaósan sokkal jobb lett volna nekem).
Hozzávalók a krémhez:
5 dl tej
50 g liszt (5 csapott ek)
csipet só
150 g porcukor
kb, 180 g pörkölt, tisztított darált dió
6 dl tejszín
2 dl tej
20 g étkezési zselatin (kb. 2 ek)
kb. 3 ek porcukor
Az 5 dl tejben a lisztet a sóval elkeverjük, majd péppé főzzük, a végén beleforgatjuk a diót és a 150 g porcukort, kihűtjük.
A 2 dl tejben a zselatin elkeverjük, majd oldódásig melegítjük.
A 6 dl nagyon hideg tejszínt a 3 ek porcukorral felverjük, egy kevés tejszínt félreteszünk a díszítéshez, majd hozzákeverjük a diós pépet, végül állandó keverés mellett zselatint is.
A tortagyűrűt kb. 2 cm-rel nagyobbra állítjuk mint a a tortalap, hogy legyen a torta peremétől kb. 1 cm üres hely a tortagyűrűig, ebben állítjuk össze a tortát(így már eleve lesz egy krémpereme a tortának) Miután megdermedt a krém egy éles késsel elvágjuk a tortát a törtagyűrűtől, eztán már csak díszíteni kell.
Elég nehezen találtam ki hogy hogy is díszítsem ezt a tortát, hogy egyszerű is legyen, de mutasson is, így döntöttem a dobosszerű dísz mellett, amit most csokilapokból oldottam meg. Kivágtam egy kb. 22 cm karikát fóliából, de ez lehet sütőpapír is, erre kentem 100 g felolvasztott csokoládét. Mikor még nem volt teljesen megdermedve de már nem folyt ollóval 16 felé vágtam. (Így utólag szerintem jobb/egyszerűbb megoldás dermedés után egy felhevített késsel felcikkezni.)
Maga a torta nem túl édes, aki édesebben szereti az nyugodtan emelhet a cukor mennyiségén a diós pépnél és a tejszínhabnál is.
18 megjegyzés:
Hú, de guszta lett! Bármilyen mennyiségű édességfogyasztás mellett megkóstolnám. ;)
Juj, de megenném, nagyon szép!:-))
Jobbulást!
Tökéletes, mint mindig+!!!!:)
Szép lett! :)
Remélem, jobban vagy(tok)! :)
Nagyon-nagyon szép!Küldj egy szeletet!:-)
Szerintem is nagyon jo lett! Nagyon tetszik a csokis megoldas. Jobbulast!
Jobbulast kivanok!
Neked mindig nagyon szep, simak a torta bevonasaid.
Csodás! Dió és tejszín nálam jöhet ;-)
Jobbulást Kiskukta!
CSODASZÉP!!!!!
És nagyon finom is lehet...
Minnél hamarabbi gyógyulást Neked!!
Szia!
Hát ez is csodaszép mint a többi!:)
Már régóta követem,olvasom a blogodta,sőt mióta innét vettem recepteket,én is belehúztam a torta készítésbe.:))
Úgyhogy ezúton szeretném megköszönni Neked ezt a sok szépet,jót és finomat amit itt megosztasz velünk!:)
Jobbulást kívánok!:)
Judit.
Isteni, el is mentem
KUKSIKAM!
Benyakaltam 2-ot!-mert csodaszep es a Pavlov effektet inditotta be nalam! Hu de fini volt.
Szia! ILDIKO
Ps: Irtam a "Barmitunkbe "hazi keszitesu PIPING gel receptet. Forditas, nincs meg vele tapasztalatom szemelyesen. Volt szerencsem ellenben a "gyarit "megszagolni es budinek tartom es nem olcso. Talan ez bejon neked is a VIZhatas eleresehez taotaknal.
Nagyon szép lett!
Nagyon szép és gusztusos!!! :-)
Csodálatos lett! Imádom a diós sütiket, tortákat! Ezt most úgy ahogy van behabzsolnám és nem érdekel hogy elmúlt este 10 óra :)
Őszintén örülök,hogy részetekre is készitettél ilyen fincsi tortát.
Gratulalok Noemi!!!Csak azert nem szeretem nezni, mert mindig megkivanom!!! Gyonyoru!!!
Kiss Balla Ilona
Gyönyörű lett, nyami!
Megjegyzés küldése