2010. október 17., vasárnap

Gesztenyetorta

Régi vágyam ennek a tortának az elkészítése. Végre sikerült megcsinálni, nem bántuk meg, mert nagyon finom. A receptet a "Magyar Konyha Édességek" című kötetében találtam.

Hozzávalók:

a lapokhoz
6 tojás
6 csapott ek cukor
6 ek liszt
1 ek kakaó

a csokikrémhez
100 g étcsoki
50 g vaj

a gesztenyés töltelékhez
250 g gesztenyepüré
2 ek porcukor
1 ek étkezési zselatin
1 ek rum
4 dl tejszín
1 dl tej

a díszítéshez
3 dl tejszín (elég 2 is)
1 kk étkezési zselatin( kihagytam)
60 g étcsoki
kevés fehércsoki

gesztenyeszívekhez
250 g gesztenyepüré
2-3 ek rum
kb 40 g étcsoki


A lapokhoz a tojások fehérjét 4 ek cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük. A kétféle habot egymásba forgatjuk, közben hozzáadjuk a szitált lisztet is.
Megrajzolunk 2 db 22 cm átmérőjű kört sütőpapírra, és egy kb 30x 28-as téglalapot. A téglalapra rákenjük a tészta 1/3-át, egyenletesen elkenjük rajta, majd 175 fokon megsütjük (ne süssük túl, mert repedni fog feltekerés közben. Miután megsült rögtön levesszük a sütő papírról, elvágjuk keresztbe, hogy 2 kb. 28x15-ös téglalapot kapjunk, és még melegen feltekerjük, így hűtjük ki. Ebből lesz a csokis piskótatekercs.
A maradék tésztához hozzászitáljuk a kakaót, majd felesbe rákenjük a két kirajzolt körre, ezeket is megsütjük.



A csokikrémhez a csokit felolvasztjuk, vigyázzunk ne melegítsük túl, majd kikavarjuk a szobahőmérsékletű vajjal. Ezzel kenjük meg a piskótatekercsnek valót, feltekerjük, egy kb. 19-18 cm átmérőjű tortakarikába igazítjuk, majd betesszük a hűtőbe dermedni.

A gesztenyés töltelékhez a zselatint a tejben elkavarjuk, majd oldódásig melegítjük. A pürét a rummal simára keverjük. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd adunk belőle 1-2 evőkanálnyit a gesztenyéhez, fellazítjuk vele, majd egymásba forgatjuk őket. Végül a krémből 1-2 evőkanálnyit elkeverünk a zselatinban, majd a krémhez csorgatjuk, közben folyamatosan kavargatjuk.

A két kakaós lapra rátesszük a tortakarikát, a túllógó részt levágjuk. A tortagyűrűt tányérra tesszük, bele az egyik lapot, megkenjük vékonyan a gesztenyés krémmel, rá a már megdermedt csokis piskótatekercseket, majd megtöltjük a maradék gesztenyés krémmel, fedjük a maradék piskótával. Hűtőbe tesszük pár órára/éjszakára hogy megszilárduljon.

Elkészítjük a gesztenyeszíveket és a oldalára a csoki dekorációt.
A gesztenyeszívhez a gesztenyepürét kikeverjük a rummal, 16 részre osztjuk, először gömbé formázzuk, majd kúposra sodorjuk, majd kétoldalról kissé lelapítjuk. Betesszük hűtőbe kicsit dermedni.
A csokit ( én egyszerre felolvasztottam 100 g-ot, ez elég volt az oldaldíszítéshez és a gesztenyeszívek mártásához is) kb. 1 ek olajjal együtt felolvasztjuk. A megdermedt gesztenyeszívek felét megmártjuk benne, majd ismét betesszük őket a hűtőbe.
A maradék olvasztott csokit egy sütőpapírra/celofánra kenjük, majd kevés olvasztott fehércsokival megmintázzuk a tetejét, ezt is hűtőbe tesszük dermedni.

Mikor minden megdermedt a díszítésre szánt tejszínt felverjük. A tortagyűrűt eltávolítjuk a tortáról, megkenjük vékonyan az egészet tejszínnel, nyomunk rá 16 tejszínrózsát, rátesszük a gesztenyeszíveket, és oldalra a feltördelt csokidarabkákat.
Az oldaldíszítés jópofa amíg ne vágjuk fel a tortát, de utána elveszti díszítő funkcióját, mert átvágni (mivel kis darabokba van) nem lehet, gyakorlatilag az egész letolódik oldalról vágás közben. Ettől eltekintve nagyon dekoratív kívül belül és finom a kész torta.

32 megjegyzés:

Adryenn írta...

Hmmm...ez nagyon guszta:-)

Tücsök Bogár írta...

Hát eddig is csodáltam a munkáidat , de ez ... Nagyon ott van :))) !

Brigitta írta...

Hű,de szép,és milyen fincsi lehet!

Névtelen írta...

Oooooo de csodas es gusztusos,mindjart bele is harapnek :)!A a csinos szeletke johetne is.:)Gyonyoru lett ez a torta ,Te erre szulettel ,legyen az fondantos vagy sima mindig gyonyoru lesz!Gratulalok!!!Ki fogom probalni ,ha nem is lesz ilyen szep de legalabb az iiizet erezzem !:)

Udv:Kata :)

Eszter írta...

Hát ez egy csoda.
Én biztos megpróbálom megcsinálni. Már volt sikerem olyan tortával, aminek az oldaladról vettem a receptjét.
Még sok ilyen szép tortát és nekünk sok ilyen receptet!

Macus írta...

Megint világbajnok a torta, amit készítettél. :))

Mary írta...

Csodaszép! Elnézem jó sok munka volt vele de megéri, mert szép!:)

Kiskukta írta...

Adryenn, köszönöm!

TücsökBogár, köszi!

Brigitta, igen fincsi, és az a legfontosabb:).

Kata, köszönöm, a szeletkét küldtem:))

Eszter, majd számolj be ha van kedved! Örülök, hogy már volt sikered receptemmel!!!

Macus, köszönöm!

Mary, igen, elég sok a meló vele, kezdőknek nem igazán merném ajánlani, de türelemmel bárkinek sikerülhet úgy gondolom.

családi tűzhely írta...

Ez egy álom torta! Gratulálok!

Pixie Pie írta...

hűűű, de guszta! Nagyon jól néz ki!
Az eredeti receptben is ugyanilyen volt a dekoráció? Mert az még a hab a tortán. :)

kempfcandi írta...

Ezt meg kell kóstolnom!

Kiskukta írta...

Családi tűzhely, köszi!:)

Pixie, ilyen volt, azaz "kicsit" szebb, de hát azt igazi cukrászok készítették, nem holmi "hobbi cukrász". Úgy az egész egybe tetszett meg van ennek gy 10 éve kb., nem tudom miért nem készítettem el eddig...

Szandra, küldjek, vagy elkészíted?:D

Balint Enikő írta...

gyönyörű!!! Épp egy gesztenyetorta receptet akartam keresni a neten...azt hiszem holnap ki is próbálom :) Köszönöm!!! Olyan jó, hogy ránk is gondolsz, és leirod a recepteket.....

Belly írta...

Nagyon szép!

Anyatigris írta...

Nagyon mutatós!!!!!
Az alapanyagok elolvasása utánam eg 120 %,hogy finom is....:)
De ahogy látom, ez nem egy óra alatt összedobható kis tortácska.....
Kellenek ám az ilyenek is!:)

sedith írta...

Pedig nem olyan nagy ördöngősség, bátran fogjon hozzá bárki! Pontos a leírás, sikerülnie kell. Az enyém most hűl. :):):)
Igaz, picit másabb, csupán a krémeket tartottam meg, a formája, no, az aztán teljesen más lesz, de az íze! Az fennséges! HAjrá, mindenki, megéri!:)

egycsipet írta...

Csodaszéééép! :)

Névtelen írta...

Kiprobaltaaaaaam :):):)Mennyei finom lett,es minden ugy volt ahogy a receptben le van irva!!!:)Koszonom szepen!!!Ja es a likoroset is megcsinaltam am :):):)!Az is nagyon -nagyon finom lett!!!Szepnek nem lett olyan szep mint a Tied!!!De legalabb igy az unnepeltek 2 db evfodulos tortat kaptak(es nekunk is adtak par szeletet utravaloul:):):)Koszonom a segitsegedet es a recepteket!O meg egy,a likorosnel probaltam ki eloszor a piskotadat es nagyon -nagyon bevallt!!!
Udv:Kata :)

Kiskukta írta...

Enikő, remélem sikerült!

Belly, köszönöm!

Anyatigris, igen jól látod, elég hosszadalmas az elkészítése, de a látvány és az íz kárpótol.

Sedith, örülök hogy bejött!

Egycsipet, köszi!

Kata, nagyon örülök hogy sikered volt, és köszönöm a visszajelzést! Sok boldogságot az ünnepelteknek!

Eszter írta...

Szuper ez a totra, nagyon ügyes vagy! Nagggyon érik, hogy elkészítsem!

Kiskukta írta...

Eszter, remélem majd beszámolsz!

Eszter írta...

Elkészítettema tortát az öcsém szülinapjára és hatalmas sikert aratott! Köszönöm szépen a receptet!!!
Remélem nem bánod, hogy feltettem a blogomba, természetesen hivatkozva Rád!
Itt megnézheted, hogy az enyém hogy sikerült: http://recepteszter.blogspot.com/2010/11/gesztenye-torta.html

Kiskukta írta...

Eszter, megnéztem csodás lett, nagyon nagyon örülök a visszajelzésednek!

Unknown írta...

Sikerült megsütni és mindenkinek nagyon ízlett!!a díszítéssel akadtak gondjaim de következőleg biztos sikerülni fog!köszönöm a receptet!

Unknown írta...

Köszönöm a receptet!nagyon ízlett mindenkinek!a díszítéssel volt némi probléma de következőleg jobban fog menni!további sok sikert!

Kiskukta írta...

Judit, nagyon örülök!!!És köszi, hogy ezt megírtad nekem!

tejszínhab írta...

Én is elkészítettem, hivatkozva Rád, postoltam is, itt meg tudod nézni:
http://habtejszin.blogspot.com/2011/10/gesztenyes-szuli-nevnapi-elotte-es.html
a belső piskótatészta volt nekem kicsit furi, túl vékony lett, pedig mindent pontosan kimértem. Nem lett olyan szép, mint a tied, de azért megmutatom :)

Kiskukta írta...

Tejszínhab nagyon szép lett a tied is!

Névtelen írta...

Szia! Nagyon szép és gusztusos!!! Egy kérdés: sütőpor nem kell bele???? Most akarom kipróbálni, de én a tekercset kihagyom belőle, úgy gondolom!!

Kiskukta írta...

Nem muszáj a sütőpor, de az sem baj ha beleteszed. A lényeg, hogy jó keményre verd a habot. Remélem jól sikerül :)

jutkaditka írta...

Kiskukta, nagyon tetszik a torta. December 25-ére szeretném elkészíteni, de nem akarnék 24-én a konyhában robotolni. Ha 23-án megcsinálom, nem lesz baja (nem esik össze) 2 nap alatt a hűtőbe?

jadetti írta...

Köszönöm szépen a precíz receptet! A kislányom első születésnapjára készítettem el, ezért a rumot én kihagytam, de így is gyönyörű lett és nagyon finom, nagy sikere volt!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails