2010. január 30., szombat

Olvasóim küldték

Jól elkéstem ezzel a bejegyzésemmel, az érintetteknek kb múlt hét elejére ígértem, azaz majdnem 2 hetet csúsztam, de hol vártam még pár ember levelére, hol sok volt a meló, most meg pár napig nem volt netem (kb csütörtök déltől ma délig) , így csak most jutottam idáig, hogy megírjam.

Örömmel tapasztaltam még tavaly, amint megírtam első fondantos bejegyzésemet, hogy sok az érdeklődő iránta. Rendszeresen kaptam érdeklődő leveleket kérdésekkel, majd egy idő után volt aki a kész művét is megmutatta nekem. Hát az első sikereknek nagyon-nagyon örültem, talán jobban mint annak idején a sajátomnak. Öröm volt azt látni, hogy megéri pötyögni, mert hasznosak pár embernek a bejegyzéseim. Egy darabig gyűjtögettem a képeket, aztán úgy döntöttem, hogy mégsem teszem ezt, mert minek tenném fel a mások képeit az én oldalamra, nem kérkedhetek mások munkájával, ezért töröltem az első pár gyűjtött képet. Persze ez eléggé megbonyolította ennek a bejegyzésnek az előkészületeit, mert minden ismeretlen névre a címjegyzékeben írnom kellett egy levelet, érdeklődve, hogy miért is leveleztünk anó. Szóval sok sok levelezés előzte meg ezt a bejegyzést, de megérte.

Pár érdeklődővel már annyi levelet váltottunk, hogy már baráti kapcsolat alakult ki köztünk, ezért is nagyon megérte a sok pötyögés.

Ezt a bejegyzést bátorításnak szánom mindazoknak, akik még csak szemezgetnek a cukrászkodás gondolatával, mindenki bátran hozzáfoghat, nem ördöngősség, meg lehet csinálni, és gyakorlattal csak egyre szebbek lesznek a munkáink.
Sem én, sem az ebben a bejegyzésben szereplő olvasóim nem profi cukrászok, csak lelkes amatőrök vagyunk, de élvezzük amit csinálunk, és örülünk mindannak, ami kikerül a kezünk alól.
A kapott képek időrendjében próbálom a tortákat felsorakoztatni, a készítőjük rövid véleményével:

Ildikótól kaptam legelőször képet, nagy-nagy örömmel töltött el, hogy ilyen szépen sikerült bevonnia a tortáját, ő ezt írta: "A fondanttal kapcsolatos véleményem, abszolut könnyű, jól kezelhető, formázható, jó az adag, egyszóval nekem nagyon tetszett imádtam vele dolgozni."

Íme Ági tortája, ő ezt írta a fonadtról:

"Régóta szerettem volna a saját készítésű tortáimat beborítani valamivel, de olyan dologra gondoltam ami olcsó, egyszerűen,házilag elkészíthető, no és persze nem lenne hátrány, ha jó íze is lenne! Kutakodtam erre arra, míg Kiskukta oldalán megtaláltam a számomra elkészíthető "fondantot".
Tortadíszítés nem az erősségem ez látszik a képen, de nem is ez a lényeg, hanem, hogy micsoda tökéletes bevonatot kaptam pár olcsó beszerezhető, minden háztartásban fellelhető hozzávalókból. MÉg két nap után is tökéletes íz, állag egyszóval tökéletes!!MI sem bizonyítja számomra jobban, hogy férjem nem győzte dícsérni!A torta diókrémes, a piskóta és a krém is szintén Kiskukta receptje alapján készült. Köszönet érte, és hogy lehetőséget kaptam bemutatni :)
Ági"



Eszter nem kis fába vágta a fejszéjét, 2D-be rakta rá Hófehérkét a tortára, szerintem első tortánál nagyon-nagyon szép lett! Íme a véleménye:

"Nekem nagyon tetszett és nem volt annyira bonyolult,mint azt az elején
gondoltam!A csokis fondat nagyon finom lett és nem csak a gyerekeknek
ízlett,hanem nekem is!Kell mondjuk hozzá egy kis "gyakorlat" illetve
kézügyesség,hogy tényleg valami szépet csináljunk,de az egyszerűbb
dolgokat mint például a virágok,azt szerintem elsőre is tök jól meg lehet
csinálni!Az egyetlen bánatom,hogy színezni sajnos tényleg csak
ételfestékkel lehet!Amit én színeztem(citromsárga),annak olyan fura íze
lett!
Kis türelem meg kis kézügyesség és szerintem nagyon egyszerűen és gyorsan
meg lehet csinálni!"



Iboly tortája csodaszép lett, ahogy a véleményéből kiderül neki nem az első tortája, ez látszik is.

"A fondant elkészitése számomra nem volt olyan ördöngősség mint ahogy gondoltam. Mivel nem tudtam egyszínű pillecukorkát beszerezni, ezért döntöttem a porcukorból készült változat mellett, persze így még olcsóbb is.
Sok videot néztem meg mire belemertem vágni. Ráakadtam az oldaladra és nagyon megörültem ennek az igazán egyszerű receptnek, ami szerintem - legalábbis nekem - nem olyan nyúlós és talán könnyebb is elkésziteni, mint a pillecukrost. Nagyon jó vele dolgozni, sokáig eltartható a hűtőben becsomagolva. A szines fondant pedig vékonyka gumikesztyűben készitettem. Még egyszer köszi szépen a recepteket, te persze sok szép tortával büszkélkedhetsz. Én még egy készitettem igazán, valamint kis apró díszeket készitettem még. Remélem a jövőben még sok ilyet fogok sütni.
A csokitorta recepteddel együtt készült és az ize is nagyon ízlett mindenkinek. Egyáltalán nem volt tömény."

Kriszta már több tortát is borított fondanttal, de nagyon szerény, szerintem Villám gyönyörű lett, ugyanúgy mint a többi tortája, ő erre a legbüszkébb így ezt mutatná meg nagyközönség előtt. Amúgy itt megjegyezném, hogy ilyen erőteljes színekkel a legnehezebb dolgozni, erős piros esetén már annyi festék kerül a fondantba, hogy legyen az bármilyen festék jelentősen rontja a massza állagát.

"Véleményt nem nagyon tudok írni a fondatról, mert eddig hármat
csináltam. Általában minden második sikerül.Egy jó ötlet, mert jóval
olcsóbb, mint a marcipán. Én még nem éreztem rá igazán erre a
technikára. Mondjuk az autós elsőre sikerült."

Íme Anna tortája, szerintem nagyon szép. Nem találtam véleményt a levelek közt, lehet véletlenül nem mentettem el. Ha megírnád megint, akkor csatolom utólag.


Kitti sem kezdő már, látszik a munkáján, marcipánnal dolgozott eddig, de kíváncsi volt erre is. A marcipánt is ő csinálja amúgy a tortáihoz!

"Amit a fondantról gondolok....:) ez érdekes lesz, de megpróbálom röviden, velősen összefoglalni.
Mivel én először a marcipánnal kezdtem, ezért ez a cukormassza nekem nagyon egyszerű volt. Nagyon könnyű elkészíteni, bánni sem nehéz vele.
Ha egy teljesen kezdő ebbe szeretné belevágni a fejszéjét, akkor TEGYE! Mert nagyon könnyű.
Szerintem egy 10 éves gyerek is röhögve meg tudja csinálni!!! (ha akarja) Formázásának meg tényleg csak a fantázia szabhat határt.
Picit jobban lehet ezzel dolgozni, mint a marcipánnal. Ez annyival másabb, hogy a cukor miatt hamarabb puhul, mint a marcipán, (mert hát ott azért valamennyire "leköti" a cukrot a mandula) de kb. azonos módon lehet őket formázni.
Arról nem szeretnék írni, hogy melyik a finomabb, mert elfogult lennék. Ez annyira ízlés dolga......
Ezt minden leendő kis "cukrásznak", anyukának, nagymamának, ....műkedvelő hobbizónak könnyű szívvel ajánlom."



Igazából akkor döntöttem el, hogy mindenképpen megírom ezt a bejegyzést, amikor Fanótól megkaptam a váras képet. Ő nem kérdezett előre, hanem csak elküldte a művéről a képet. Nagyon örültem neki, mert így látom, hogy nem csak a pötyögésnek van értelme, hanem a fázisfotók készítésének is. Amúgy neki blogja is van, csak nem nyilvános, pedig biztos sok szépséget láthatnánk nála is!
Ő sok-sok ólomüveges fotót is küldött, gyönyörű házakkal, meg dobozkákkal, nekem ez a hópehely a kedvencem, ezért ezt választottam ki.

"Ólomüvegsüti:
Fantörpikus ötletnek találom ezt a kemény cukros trükköt!
Kicsit féltem tőle vajon nekem is sikerül-e elkészíteni,de nem volt gond!A leírás részletes és nagyon jól megfogalmazott volt,így semmi nem jelentett gondot!
Készítettem belőle karácsonyfadísznek és azonnal ehetőnek valót is!
A gyerekek nagy örömmel szopogatták a mézeskalácsok közepét :)
Illetve belecsempésztem a trükköt a mézeskalácsházaimba,a bonbonos dobozkáimba és a mécsestartóimba is,ezekből lettek az ablakok!Sajnos ezt a képek annyira nem adják vissza,de nagy sikere volt!
Több,főzni-sütni most tanuló barátnőmnek átadtam a "tudományt" szerintük és szerintem is örök hála Kiskuktának érte! :)

Torták:
Vártorta:
Keresgéltem a neten,hogy milyen tortakülönlegességgel lephetném meg a kislányom!
Kiskuktánál megint megtaláltam a legjobbat!
A vár torta tésztája szuper lett,és szépen kijött belőle minden,sőt még maradt is egy kicsi az esti kakaózás mellé!
Külsőre nem lett olyan profi,de nagyon igyekeztem mégsem volt egészen tiszta hogyan is lehet a marcipánt úgy ráfektetni,hogy ne legyenek benne tűrések!Ekkor fordultam Kiskuktához aki elmagyarázta!
Kalaptorta!
A magyarázat után már mégnagyobb lelkesedéssel álltam neki a kalaptortának!
Ennél a tortánál a tészta volt saját a hab pedig a Kiskukta blogján közzétett!
Ez a borhab valami fantasztikus és tényleg nem olyan ördöngösség elkészíteni,bárki neki állhat!!!Nekem volt egy B-tervem ha elbénázom,de ezt nem lehet :)
Két kalapot készítettem,mert ugye a borhabosból a gyerkőcök nem ehetnek!
A nagy kalapnál elhibáztam a nyújtást és elvékonyodott a fondant....igen igen ez már fondantos bevonás :) Így eléggé kilátszik,hogy piskótatekercs van alatta,de a kisebbnél már jobban sikerült!

Fondant:
Na ez az amiért ha lehet mégnagyobb hálával tartozom,elkészítettem és szuper!
Könnyen kezelhető és már bánom,hogy a virágaimat nem ebből készítettem :)
Legközelebb azt is ebből fogom megcsinálni!"



És legvégül Edit, aki nem csak virtuálisan ismerősöm, hanem edzőtársam, barátom is. Kezdő háziasszony, de nagyon lelkes. Ő nem írt nekem véleményt, mert nem levelezünk, hanem szemtől szemebe beszélünk, de a véleménye pozitív. Első tortája a rózsás torta, az egy próba torta volt, a fondantot eljött és itt csináltuk meg, de rájöttem, hogy sokat nem ér a jelenlétem, mert csak annyit tudok elmondani úgy is mint amit leírni, a gyúrást érezni kell, ha nem én csinálom, akkor nem is tudom megállapítani, hogy mikor jó. Kicsit kemény is lett, de Edit kitartó volt, sokat gyúrta, és szépen be tudta vonni vele első tortáját. Megmutattam neki hogyan készítsen rózsákat, így azt is csinált, elmondása szerint férje nem is akarta hinni, hogy ő csinálta(ez ismerős, nálunk is így volt az első tortánál). Másodjára édesapjának készített tortát a szülinapjára, aki kőműves, így Edit nagyon ötletesen egy fánglit és egy kőműveskanalat formázott meg, a torta feketeerdő volt. Édesapja nagyon örült neki, ő meg sok-sok dicséretet zsebelt be a családtól, nem csodálkozom. Már tervezi a következő tortáit...

Végül köszönöm nektek, hogy beleegyeztetek, hogy feltegyem ezeket a képeket, és köszönöm a véleményeket és a kedves szavakat amit tőletek kaptam.

17 megjegyzés:

sedith írta...

Gratulálok! Neked és az összes olvasódnak-beküldőnek! Tényleg szép munkák születtek és büszkék lehettek magatokra!:)

Jade írta...

En is szivbol gratulalok! Hogy erdemes-e?!? De meg mennyire!!!!!

Mary írta...

Gratulálok Noémi! Ügyes tanítványaid vannak!
Háromszor próbáltam sajna nekem nem megy. Így már neki se merek kezdeni sajnos.

Kiskukta írta...

Sedith, köszönöm a beküldők nevében is!

Judith, igen, én is úgy gondolom!

Mary, mi volt a gondod? Kemény lett és töredezett? A titka a finom porcukor és a nagyon alapos átgyúrás a pihenés után, ha szükséges margarinnal.

Mary írta...

Gyúrtam én meg minden de nem állt össze sehogy a dolog. Aztán rájöttem, hogy maximum kakaóval színezhetem mivel az élelmiszer színezéket nem használok így hagyom.

Gál Edith írta...

Egy NAGY NAGY GRATULAAAA! NEKED ÉS AZ ÜGYES "TANITVÁNYOKNAK"!Csak igy tovább!

Anna írta...

Én is gratulálok mindenkinek. Jó érzés a sikerélmény mindenkinek!

Kiskukta írta...

Mary, kávéval is lehet színezni, azzal drapp lesz, meg természetes festéknek ott van a céklapor (rózsaszín, ciklámen), és a matcha (zöldnek), de nem akarok rábeszélni senkit, téged sem.

Edith, köszönöm!

Anna, igen nagyon jó, mindenkinek!!!

Fanó írta...

Hűűű micsoda szépségek készülnek a receptjeid alapján :)
Várom továbbra is a remek tippeket,trükköket recepteket,hogy örömet szerezhessek velük a családnak és barátoknak!
És megéri,nagyon MEGÉRI!!!!!
Pussssz

Mary írta...

Annyira szerettem volna megtanulni talán ez baj. Lehet,hogy még megpróbálom.

Fanó írta...

Maryenne!
Ne add fel!!!
Annyi örömet tud szerezni másoknak egy saját készítésű meglepetés!
Ne légy kishitű,megtudod csinálni :)
Aztán majd úgy belejössz,hogy kenterbe versz mindenkit :D

Kiskukta írta...

Fanó, örülök, hogy itt is jelentkeztél! Jó házitündérkedést neked továbbra is!

Mary, ha szeretnéd, akkor próbáld meg mégegyszer, vagy próbáld ki a pillecukrost, van akinek az jön be(bár meggyőződésem, hogy az így elkészítettbe kevesebb a nem odaillő adalékanyag).

Vica írta...

Mennyien vagyunk akik mindig tanulunk tőled!!!!!
És a fórumon is!!!!
Gratula!!

Mary írta...

Pille cukrost is kipróbáltam! Az se sikerült meg fura íze van!

Kiskukta írta...

Vica, köszi!

Mary, mást nem tudok mondani, ha kedved van akkor próbálgasd, erre is rá kell érezni, mint a kelttésztákra.

Kriszti írta...

Szia a Neten sokat keresgettem mire rád találtam nagyon jónak tartom receptjeidet elküldöm első munkám a te csoki krémeddel készült a csoki torta a te tésztáddal és a fondant receptel első tortám:) nem tudom hogyan tudom csatolni a fotot?
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000773915988

Angyalszárny írta...

Nagyon ügyes volt mindenki, szép tortákat láthattunk.
Egy kérdésem lenne, hogy az ilyen tortáknál, melyeknél nem egyenletes a felület (pl. vár, autó) Hogy kell rátenni a fondantot, hogy egyenletes legyen? Amíg ezeket nem tudom, nem is merek neki állni :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails