Visszajöttünk. Szülővarosunkban voltunk szűk két hetet, többek közt megünnepeltük közösen édesapám és kicsi lányunk szülinapját( 3 nap különbség van a szülinapok között).
Fatörzs tortát terveztem, mert édesapámnak az a kedvence, de nem hagyományosan piskótatekercs szerűen csavartam, hanem igazi álló fatörzset akartam készíteni, virágokkal alul, a tetején meg Csingiling lett volna, mert azt meg kicsi lányunk szereti nagyon, de másként alakult, vittem mindent magammal, csak festéket nem, így csak ezt tudtam kihozni a díszítésből. Ez is lehetett volna szebb, de 3 gyerekkel csináltuk együtt, nővérem két fiával és az én nagylányommal, a díszítést az ő kívánságuk szerint készítettük, és mind csináltunk rajt valamit. A csiga nagy sikert aratott a kicsi lányomnál, az egész tortából csak azt ette meg.
A recept édesanyámtól van, egyik gyerekkori kedvenc. Amit leírok az 1 adag, ehhez a tortához két adagot készítettem.
Hozzavalók:
a laphoz:
6 tojás
6 ek porcukor
1 ek liszt
120 gr darált dió
a krémhez:
250 gr vaj
4 egész tojás
3 ek kakaó
200 gr cukor
a grillázshoz:
100 gr dió
100 gr cukor
diszítéshez:
fondant vagy marcipán
A tojásfehérjét csipet sóval, pár csepp citromlével felverjük. A hat tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd elkeverjük benne a lisztet, diót és a fehérjehabot.
Sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük (kb 35x28), 175 fokon megsütjük. Ha piskótatekercsszerűen akarjuk tekerni akkor még melegen csavarjuk fel és úgy hűtsük ki.
Ebben az esetben nem tekertem fel, simán hűtöttem ki.
A grillázshoz a diót megpirítjuk, legegyszerűbb sütőben betolni egy kis időre, még melegen ledörzsöljük róla a vékony héjacskákat, majd durvára vágjuk. A cukort egy vastag aljú edénybe lassú tűzön odatesszük olvadni, pirulni, közben kavarjuk, majd beleforgatjuk a diót. Előre készítsünk oda egy olajozott vagy nedvesített deszkát, erre tegyük a grillázst, majd lapítsuk kicsit el. Mikor kihűlt vágjuk apróra.
A krémhez a tojásokat a cukorral elkavarjuk, majd vastag aljú edényben sűrű péppé főzzük, lehűtjük.
A szobahőmérsékletű vajat kikavarjuk, majd hozzáadjuk a tojásos pépet, jól kihabosítjuk, majd felezzük. Felébe belekavarjuk a grillázst, másik felébe a kakaót.
A két lapot megkentem a grillázsos krémmel, majd hosszában 3 csíkra vágtam, egyik csík felét eltettem későbbre, majd elkezdtem csigavonalban feltekerni, két emeletet készítettem, az alsót kicsit nagyobbra hagytam, majd egymásra tettem a két emeletet. A félretett csíkot négyfelé vágtam kicsit trapézos alakban, majd ezt hosszában összehajtottam kissé és gyökérként odaragasztottam az alsó részhez. Ezután az egészet bevontam a kakaós krémmel, nagyjából elegyengettem, majd villával mintáztam. Ezután a gyerekekkel együtt kidíszítettük, élvezték nagyon, és örömmel ették a saját műveket.
Ha csak simán piskótatekercsszerűen csináljuk, akkor a feltekert lehütött lapot kibontjuk, megkenjük a grillázsos krémmel, feltekerjük, majd a kakaós krémmel borítjuk, villával mintázzuk.
11 megjegyzés:
Ne viccelj már, ez így is szuperül néz ki, három gyerek segítségével meg pláne nagyon jól sikerült! :)
Nekem is a csiga a kedvencem belőle! Iszonyat aranyos.
A szülőváros is közel van hozzám? (Egyszer írtam, hogy debreceni vagyok, mire te, hogy közel laktok.)
Ezeket imádom a legjobban,a kreatív, nemcsak szép dolgokat.
Csodásan néz ki,igazi fatörzs!:-))
Isten éltesse sokáig az Ünnepelteket!:-))
Christaylor, jelenleg Karcagon lakom, szülővárosom Szatmárnémeti, a határ túl oldalán, az kicsivel messzebb van hozzád.
Andi, köszi, megmondom nekik!
Minden jót az ünnepelteknek,gyönyörű a torta,nagyon ötletes!
Nagyon szép!!
Végre megjöttél, már hiányoztál!!!!
Egyszerűen gyönyörű!:)
Boldog szülinapot az ünnepelteknek!
Nagyon aranyos lett ez a torta is!
Boldog születésnapot az ünnepelteknek! :)
Csoda jól néz ki a torta, nagyon ötletes, hogy nem fekszik a fatörzs! (tapsoló szmájli... :D)
Brigi köszi! Átadom!
Vica, köszi, örülök:))
Mary, köszönöm!
Moha, átadom, köszi!
Egycsipet, köszi!:)
Boldog születésnapot az ünnepelteknek!
A torta nagyon szép!
Már irták előttem is: HIÁNYOZTÁL!!!
Megjegyzés küldése