2010. augusztus 28., szombat

Dobostorta

Szerepelt már nálam párszor , lappal együtt, külön a krém, de így még a karamelles fedéssel nem. Bevallom nagyon tartottam tőle, legalább annyira mint első fondanttal borított tortámnál, de nagyon szép lett a végeredmény szerintem így elsőre, én megvagyok elégedve magammal.

Maci receptjét követem most is, mert szerintem tökéletes, annyi, hogy kicsivel több krémet csináltam, hogy maradjon karamell lapocskák alá, és középre egy kis krémrózsa.

Hozzávalók a krémhez:

5 tojás
250 g cukor (ebbe benne van 1 csomag vanília is)
rum ízlés szerint
125 g étcsoki
2,25 evőkanál kakaó
250 g vaj

A tojást a cukorral habosra kavartam, majd forró gőz fölé tettem, és állandóan kavargatva egy habverővel, hőkezeltem. Mikor már jó forró az egész levettem a tűzről (gőzről) beletettem a felkockázott csokit, átszitált kakaót, rumot, majd simára kavartam az egészet (elég lágy, mondhatni folyékony lesz az egész, nem kell megijedni, ilyen kell legyen), hűtőfürdőbe tettem. Mikor lehűlt hozzátettem a szobahőmérsékletű vajat, mixerrel simára kavartam, még mindig elég lágy volt az egész, betettem a hűtőbe. 15-20 perc múlva kivettem, átdolgoztam mixerrel az egészet, majd megint hűtő, megint mixerezés, mindaddig, míg egy habos, selymes, de jó tartású krémet kaptam(általában a 3. alkalommal már jó).


Hozzávalók a lapokhoz:

7 tojás
csipet só
7 púpos evőkanál cukor
7 púpos evőkanál liszt

Rajzoltam 7 db 24 cm átmérőjű kört sütőpapírra.

Az egész tojás, a cukort, sót egy edénybe tettem, majd addig vertem míg szépen kifehéredett, és elég kemény lett, bár közel sem annyira mint a tojásfehérje habja. Na itt most valamiért nagyon nem akart verődni ez az egész, pedig első alkalommal gond nélkül felverődött, de kitartó voltam és győztem (azért következő alkalommal lehet kipróbálom külön felverni a fehérjét).
Egyenletesen elosztottam a kirajzolt körökön, majd szépen külön külön megsütöttem 175 fokon Nagyon gyorsan sülnek, mert vékonyak, figyelni kell, mert könnyen megég.

A lapok széleit méretre egyenesítettem, azaz rátettem egy 24-es tortakarikát, és a túllógó részeket levágtam. A legszebb, legegyenletesebb lapot félretettem a karamellhez, a többit megtöltöttem a krémmel ( a krémből tegyünk félre 4-5 evőkanálnyit az oldalára és a krémrózsákra). Megkentem a tora oldalát is krémmel, majd megszórtam dióval. Beosztottam vonalzó segítségével a tortát, majd mindegyik szelet egyik oldalára nyomtam egy kis krémrózsát, hűtőbe tettem.

Hozzávalók a karamellhez:

15 deka cukor
2 tk ecet
2 tk vaj
4 ek víz

Mindent összeöntöttem egy vastag aljú edényben, elkavartam, majd főni tettem. Folyamatosan kavartam, habozott, így jó ha magasabb az edény fala (tehát ne palacsintasütőbe akarjuk elkészíteni). Addig főztem, míg az egész ilyen szép borostyánsárga/barna nem lett . Ráöntöttem a félretett tortalapra, majd egy vajas késsel szépen elvágtam még forrón az egészet. Persze ahol több a karamell ott megint összeragadt, de késsel utólag már nem igazán lehetett boldogulni, de egy konyhai ollóval igen, így azzal vágtam szét az összeragadt részeket, majd különvettem a szeleteket.
Ollós ötletet barátnőmtől hallottam, és tényleg bevált. Még egy nagyon jó ötlet lehet olvasni Limaránál is, alkalmaztam, jó de én következő alkalommal sütőpapírt fogok használni, mert az alufóliára csúnyán rátapadt a lecsorgó karamell, és megszenvedtem egy egy szeletecske letakarításánál.

Hagytam hogy a karamell teljesen megkössön, lehűljön, majd rátettem az előkészített tortára, közepére a maradék kémből nyomtam egy kis díszítést.

14 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépséges. Rendelhetnék egyet hétvégére :)

Brigitta írta...

Nagyon szép.! Régi kedvencem,sajsnos ma már a cukrászdák sem a régi ízzel készítik. Nekem még mumus a teteje,talán egyszer megpróbálom. Addig is egy szeletet kaphatnék?:)

Mary írta...

Nagyon szép ! Meg kellene próbálnom de a karamell nálam is mumus.

Névtelen írta...

Elfogadnék egy szeletet... Ez is megrendelésre készült? (Csak azért kérdezem mert kíváncsi lennék a belsejére is.)
Anna

Balwin írta...

Első, vagy sem, nagyon szép lett! Gratulálok :) A karamell nekem is parám, pedig mostanában készülök beleásni magam a vele való díszítésbe.

Andi/cuki írta...

Nagyon szép!:-))Még nem volt hozzá merszem.

Kiskukta írta...

Bianka, hát persze, repül feléd:))!

Brigitta, neked is postáztam!

Mary, nem nehezebb mint a fondanttal bánni, és már azzal is nagyon szépen tudsz. Persze könnyen beszélek már így utólag, de tényleg így van!

Anna, igen, másnak készítettem, így belül nem tudom megmutatni.

Balwin, köszönöm!

Andi, pedig biztos menne!

Kata írta...

Nagyon szépséges lett, szívesen elfogadnám én is:)

Jade írta...

Jaj, de gyonyoru!!! Mar regota tervezem, hogy en is megsussem, olyan regen ettem mar...

Nudleee írta...

Hát ez csodaszép lett! Gratulálok! Remélem egyszer nekem is sikerül majd! A kezdeti kudarcok óta még nem próbáltam dobost készíteni. :) De majd egyszer... :)

Unknown írta...

szia azt szeretném kérdezni, hogy mennyire "kemény" lesz ez a krém. Csak mert csokis piramis szeletet szeretnék csinálni, de amit találtam recepteket, mindegyik totál vajkrémes krémet ír hozzá, szerinted ez a krém szószerint megállná a helyét a piramis szeletnél?

Kiskukta írta...

Kata, Judith, köszönöm!

Nudleee, biztos sikerülne ha mégegyszer nekiállnál, annyira ügyes vagy, hogy sikerülnie kell!:))

Pépi, szerintem meg, és nagyon finom krém, szóval csak ajánlani tudom.

Pilchard írta...

Szia Kiskukta!

Az lenne a kérdésem hogy egy nappal előtte ha elkészítem jó a tortának vagy inkább nem jó?

Kiskukta írta...

Pilchard, ne haragudj de valahogy kiesett a látószögemből a kérdésed. Lehet már el is késtem a válasszal, de azért leírom, hátha nem. Szóval a tortának nem árt az állás, de ha igazán ropogós karamelt akarsz, akkor azt frissen csinálod, de ha nem megoldható, takard valahogyan le (pl tortatároló dobozba tedd, hogy viszonylag kevés levegő érje, mert az lágyítja, olvasztja a karamelt).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails