2010. október 30., szombat

Fondant márványozása

Timi kérdezte hogyan csináltam a márványozást a kálás tortánál, hát megmutatom.

Mivel ez egy jó nagy torta volt, kb. 900 g fondant számoltam a borításra. 3 részre osztottam, majd megszíneztem a kívánt színre.

Vékonyra sodortam külön külön.

Összesodortam a 3 színt.

A megsodort rudat 4-be hajtottam.

Kicsit megnyomkodtam, majd ismét kisodortam.

Újból 4-be hajtottam, majd kisodortam, nyújtottam,

mindaddig míg ilyen vékony csíkos rudat kaptam (ha jól emlékszem összesen 4x nyújtottam).

Ekkor feltekertem egy gombolyaggá,


majd tenyerem alatt a munkalapon gömbölygettem (nem gyúrtam!) mindaddig míg összeállt egy gömböccé. Ezután már csak nyújtani kell.

És akkor a torta ami burkolva lett vele:


Pár tanács a márványozásról eddigi tapasztalataim alapján:

-Elütő színeket használjunk, ne keverjünk bele egy szín különböző árnyalatait, mert a végeredményben egybeolvadnak majd amúgy is, és nem lesz szép. Pl. ennél a tortánál hiba volt, hogy fehértől egészen pirosig vagy 6 árnyalatot kikavartam, szinte egybeolvadtak a színek.

-Ugyancsak annál a tortánál hiba volt az is, hogy nem nyújtottam többször ki a rudat, csak 1x, inkább foltos lett a végeredmény, nem pedig márványos.

- A rudak nyújtásakor minél kevesebb keményítőt használjunk, vagy ne is használjunk, hogy könnyebben összeálljon az egész a következő sodráskor.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszönöm szépen, hogy feltetted a fázisfotókat! Íggy már érthető, most már csak gyakorolni kéne.:))
Timi

Zsiri írta...

Nagyon jók a fotók, és a torta is meseszép!

lúdanyó írta...

Le a kalappal előtted, nagyon profi vagy :)

Csilla79 írta...

Peti itt hüledezik mellettem, hogy milyen szép ez a torta! Pontosan nem idézem,mert akad benne szalonképtelen kifejezés is!;)
Biztosan elnyerte a tetszését annak a férfinak is akinek készült. Ismerve a fondant alatti részt is, nem csak a szeme lakott jól!:)
Csilla

Anyatigris írta...

Hú,de jó,hogy megint látunk klassz illusztrációt a lépésekről!
Totál felcsigáztál most ezzel a márványozással!:D
Alig várom,hogy kipróbálhassam!:)

Kiskukta írta...

Timi, szívesen!

Zsiri, köszönöm!

Lúdanyó, pirulok, köszönöm!

Csilla, remélem bejött az ünnepeltnek is, jövő héten majd megtudom. Petinek üzenem, hogy kaphat ő is egy ilyet ,majd jövőre:)).

Anyatigris, hajrá!

Blissz írta...

Szia!

Receptes blogokat keresve találtam rád. Nagyon megörültem, mert sok jó ötletet merítettem tőled, valamint sokat tanultam. Nagyon tetszett ez a cikked, és a csokigyurmás is. Holnap lesz a férjem születésnapja és a torta dekorálásánál felhasználtam e két bejegyzésed. Ha kiváncsi vagy mi lett az eredménye, boldogan megmutatom.
Itt megtalálhatod: http://picasaweb.google.com/estera.tothova/Sutik#
Nagyon köszönöm és sok sikert!

haNa írta...

Épp kérdezni akartam, hogy mi a technikája a szép márványozásnak, de megelőztél! :))) Köszönöm!!!

Unknown írta...

Fantasztikus ötlet, mint mindig...
Adrien

Kiskukta írta...

:))

Névtelen írta...

Szia/Sziasztok!
nem tud valaki egy olyan házi cukormáz receptet amiből lehet formázni vagy rajzolgatni és meg is szárad szépen??
Enci
:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails