2010. október 12., kedd

Kellemetlen...

Múlt héten két kedves gasztroblogger is felhívta a figyelmemet egy emberkére, aki az iwiwen az én tortáimmal kérkedik, mint saját sütés.
Akik váltottak velem már pár levelet, vagy figyelik a blogomat, azok láthatták/láthatják, hogy nem őriztem eddig sem hétpecsét alatt sem a képeket, sem a recepteket, de a fortélyokat sem.
Nem is írtam ki semmilyen "ne lopj" típusú szöveget sehova sem. Eddig, de ez most már megváltozott, a rendszeres olvasók fölé elhelyeztem egy kis mondatot, bár kétlem, hogy ez a csalókat, más tollával ékeskedőket elrettentené, de úgy érzem valamit most tennem kell.
Jelzem, nem az zavar, ha valaki lemásol egy általam elkészített tortát, mert több esetben én is másolok. Ami zavar az az, hogy egyszerűen levágyja a képről a nevem, és csinál egy kollázst, és kérkedik vele, begyűjti a dicsérő szavakat, és egy szóval sem mondja, hogy ezeket nem ő készítette.

De hogy lássátok ti is mi ütötte ki nálam a biztosítékot:

És a megjegyzéseket is bemásolom, nevek nélkül:

Valaki mondta: Ezeket Te készítetted? Gyönyörűek!

Válasz rá:
Szia! Igen, én csináltam, és köszönöm, aranyos vagy.

Ismét valaki:
Nagyon ügyes vagy! Lehet rendelni is Tőled?

Válasz rá:
Eddig még csak magunknak csináltam, így nem féltem annyira, hogy mi lesz ha valamit elrontok. Arra még nem gondoltam, hogy másnak is :)
Ismét valaki: Pedig nagyon ügyi vagy!simán bevállalhatnád!!!!


És még van több ehhez hasonló dicsérő szó, és síri hallgatás a csalásról, aztán jött az egyik gasztroblogger, aki felismerte a képeimet, és ezt mondta neki:

Hazudni, lopni, csúnya dolog... Csak az egyiket mutatom meg, hogy honnan van, és most szólok, lementettem, hogy volt képed feltenni, mint a saját tortáidat... Az eredetieket itt bárki megtalálhatja: http://kiskukta.blogspot.com És az egyik csak úgy, hogy még a háttér is ugyanez...
http://kiskukta.blogspot.com/2009/08/kartyas-torta.html


Ezután az illető leszedte ezt az albumot, és mindent törtölt elméletileg, legalább ennyi gerincesség volt benne.
Minden esetre köszönöm azoknak akik jelezték felém ezt a csalást, és köszönöm, hogy még idejében lementetted a képet és a megjegyzéseket!!!

35 megjegyzés:

4Gyerek írta...

sajnos gerinctelenek nem csak az állattanban találhatóak.
s tényleg a legkevesebb amit valaki tehet ha elvisz valamit: elkészíti, s a sajátját fotózza.

Padparadsa írta...

Sajnálatos, hogy előbb-utóbb belefut az ember ilyesmibe. Az alkotó kreativitás kelendő a nem alkotó és nem kreatív emberek körében.
Bosszantó, tudom, de az Internet ilyen szempontból egy "nyilvánosház"...

Raindrop írta...

Nem azért szedte le, mert gerinces, hanem mert nem akart égni az ismerősei előtt. Gondolom sejtette, hogy ha nem veszi le, akkor simán körbe lehet őt égetni.
Ez a "vízjellevágós" fajta a legocsmányabb. :/

JamiC írta...

Szia!
Néhány hónapja akadtam rá a blogodra, azóta mindig rácsodálkozok milyen gyönyörűségeket készítessz! Ezúton is gratulálok a meseszép tortákhoz!
De hogy a bejegyzéshez is kapcsolódjak: esetleg tehetnél vízjelet a képeidre, így egyértelmű lenne, hogy Tőled származnak.
További sok sikert kívánok a bloghoz és a tortákhoz is! :)
JamiC

szepyke írta...

:) A leányzó valószínűleg annyira büszke volt mindenre, amit ő maga készít, hogy nem volt hozzá esze, hogy letiltsa, hogy idegenek is írjanak véleményt a képeihez...

Ezt viszont, ahogy megjelent a képénél a szöveg, az iwiw, azonnal kitette az üzenőfalra... Így remélhetőleg örökre megjegyzi, hogy nem lopunk mástól képet, nem kérkedünk vele, és főleg nem nézzük hülyének azokat az embereket, akik azonos hobbijuk miatt megvédik egymást, ha olyasmit látnak, ami nagyon nem helyes. Ez nem volt helyes, nagyon nem. Ezt a szöveget most ő is olvassa itt, hiszen, valószínűleg elég sűrűn jár hozzád nézelődni... Itt is üzenem neki, hogy szégyellje magát!

Limara írta...

A pofátlanság határtalan...biztos én vagyok naiv, de mit remélt ettől?

margit2 írta...

Sajnos ez nem újdonság.... Már nekem és több ismerősömnek volt ebben részünk.... De erről Te is tudhattál, hiszen gyakran jártál hozzánk. Sajnálom, hogy Veled is megtörtént. De a Te munkáidat igazán sokan ismerjük, ez a kis lopós nagyon naiv lehetett, vagy még nem hallott ilyenről?.... Mindenesetre szégyellheti magát, és szerintem már bánja is.... Ezt a megszégyenítést így sem felejti el sosem, ha van egy pici lelkiismerete...

Unknown írta...

Bevallom én múlt héten találtam csak a blogodra mert anyukámnak szerettem volna kinézni valami finom torta krémet:) nem vagyok egy nagy cukrász,bár én gyurmából cukrászkodom ilyeneket csak ici pici miniben.
Na szóval.... be is tettelek a listámba,mert csak bámultam hogy miket alkotsz és minden nap nézem hátha sütöttél e valami új csodát!
Szóval elismerésem,álomszépek és szerintem isteni fincsik is amiket sütsz.
Viszont ez a mai ledöbbentett! Az ékszereknél nap mint nap találkozom ilyesmivel hogy egyik a másik ötletét ellopja,de ilyet!!!
csatlakozom egy előttem szólóhoz!! Vízjelet rakj rá a tortácskákra mi attól látjuk milyen csodálatos,de talán több ilyen nem szomorít el téged!:)
Nagyon szép estét neked és kíváncsian várom már a következő gyönyörűségedet!
Michigan-Évi

Névtelen írta...

Gusztustalan emberek vannak, sajnalattal,szomoruan es felhaborodva olvasom bejegyzesedet!Jol megerdemelne az illeto ,hogy a baratai es csaladja lassa ezt,es akkor talan el is szegyellne magat.Ha gerinces ember lenne(ami persze nem,mivel ilyet tett) akkor legalabb bocsanatot kerne Tolled....De hat mit is varunk az ilyesfajta emberektol...Szegyellje magat de nagyon!!!
Udv:Kata

Anyatigris írta...

Hát ez nálam kivágta a biztosítékot!
Sosem kérkednék más munkájával!!!!!!!

Chef Viki írta...

:-(((

Limaránál a pont: mit várt ettől? Megrendeléseket???

Kiskukta írta...

4 gyerek, ugye? Én többnyire csak ezt várom el, nem hiszem, hogy túl nagy kérés lenne.

Padparadsa, igen, egyszer biztos mindenki belefut ilyesmibe, volt már más, nem ennyire konkrét lopás is, amivel nem foglalkoztam, de azért ezt már nem tudom szó nélkül hagyni.

Raindrop, igazad lehet, mégis azért örülök neki, hogy leszedte.

Marianna, köszönöm a dicsérő szavakat!
Feliratozva eddig is voltak a képeim, igaz csak sarokba, hogy ne zavarja be a torta összhatását, de ez így könnyen levágható sajnos. Vízjelezni nem is tudom hogyan kell, de ha nincs a vízjel konkrétan a tortán, akkor annak sincs szerintem nagyobb értelme mint a sima feliratnak. Ha nem így van, akkor nyugodtan okíts ebben a témában.

Szepyke, reméljük tényleg így van, és megjegyzi egy életre, hoyg csak olyannnal kérkedjen amit ő készített el. Remélem hogy olvas most is, és várom az indokait priviben.

Limara, fogalmam sincs:((.

Margitka, igen, sajnos tudom, hogy nem egyedüli eset ez, csak reméynkedni tudok, hogy ez a személy is ezután 2x is meggondolja, hogy csaljon-e így vagy sem.

Michigan-Évi, köszönöm, én meg a te munkáidat csodáltam meg az előbb, nagyon szépeket készítesz.
Sajnos munka és 2 gyerek mellett egyre kevesebb az időm a otrtákra, készült azért mos tis belőle minden héten legalább 1 de sokszor olyan amit mr csináltam, arra meg még a fényképezési időt is sajnálom. De reménykedem, hogy lesz ez még másként is.

Kata, lehet naiv vagyok, de szerintem már szégyenli magát rendesen, legalább is bízom benne.

Anyatigris, sajnos mások vagyunk:((.

Chef Viki, nem hiszem, az első megrendelésnél pofára eset volna, meg is kell csinálni azt a tortát, és nem is oylan egyszerű szépen kivitelezni.

Izabella:-Szabina es Julia írta...

Hat szornyu amit ide leirtal meg jo hogy letoroltek vegul,jaj de pofatlan emberek is vannak.

koszike az utba igazitast ,amjd lehet hogy kiprobalom ha kapok hozza zselatint

Kricky írta...

Kedves Kiskukta!

döbbenten olvastalak! Nagoyn sajnálom, hogy így jártál. HOgy hogy lehet, hogy emberek így viselkednek, soha nem fogom megérteni...

a vízjelezést úgy is megoldhatod, mikor a képeidre ráírod a neved, valahol biztos találsz egy "opacity" feliratot. Ha azon a csúszkán állítanál, akkor átlátszó lehetne a feliratod, ésa akkor máris a tortád közepére is tehetnéd anélkül, hogy zavarná az összhangot.

De lehet, hogy neked más programod van hozzá. Elméletileg, ha tuszt írni a képedre, ott lennie kell ilyen funkciónak is...

Névtelen írta...

Szia Kiskukta!
Én eddig csak megjegyzések nélkül csodáltam a munkáidat. Nagyon hálás vagyok Neked így ismeretlenül is, mivel a Te fondant receptedet használom, illetve már 2 tortámnál nem piskótából, hanem az általad használt tortalap receptjéből készítettem az édességeket. Úgyhogy hagy köszönjem meg Neked, hogy segítettél, tanítottál a blogodon keresztül.
De amiért most elkezdtem írni, az a mérhetetlen düh! Ökölbe szorult a kezem, ahogy olvastam a bejegyzésedet. Nem vagyok egy haragtartó, bosszúálló típus, de úgy érzem, nem elég ennek a csalónak az a "büntetés", hogy valaki leleplezte és le kellett törölnie az albumát. Szívesen ostromolnám őt "illemtanácsokkal" minden nap, hogy hazudni, csalni, lopni nagyon nagy gusztustalanság! Remélem, olvasol most minket és elsüllyedsz szégyenedben! Szerintem egy szívből jövő bocsánatkérést is igazán idebiggyeszthetnél!

Üdv.: AL

Tímel írta...

Sajnos ezt a típusú lopást-csalást már láttam textileseknél, gyöngyösöknél...mindenhol. El is hiszem, hogy lecsapta a biztosítékot!

Egyszerűen nem értem...de tényleg.
Tudja mit tesz. Kiteszi egy nyílt, közösségi oldalra...ahol bármikor lendülhet a bukás zászló..aztán lendül is.Ekkor letörli,mintha azzal semmissé tehetné, és kitörölné mindenki emlékezetéből is.
A bocsánat kéréshez kell emberi érzés, gerinc ,belátás, önkritika és intelligencia... úgy gondolom ez nem elvárható viselkedési forma ettől az embertől a történtek fényében...
Tényleg érdekel a motivációja. Ennyire alacsony önbecsüléssel csak nem rendelkezik senki, hogy így kelljen kicsikarnia egy kis elismerést és dícsérő szavakat...

Mary írta...

Nem értem az ilyent. Tudja, hogy nem ő csinálta és elfogadja a dicséreteket.

Ami írta...

Hm... igazából nem is értem, mi játszódott le a fejében ennek a nőnek. Hogy majd nem derül ki a lopás, és ő majd bezsebeli a dícséreteket, majd kap megrendeléseket, amiket úgy sem tud teljesíteni...
Tényleg nem értem, ebben mi volt a jó, mi volt a cél.
De igazából nem is kellene, hogy érdekeljen, mert nagyon nagyon helytelen dolgot tett.
De nem is ragozom tovább, az előttem szólok már leírták, amit gondolok.

Szegénykém, biztos rossz lehetett, így látni a tortáidat! Öllelek!

Nudleee írta...

Szia Kiskukta!

Hát ez elég felháborító. Milyen buta emberek vannak... Azért, hogy kapjanak pár jó szót, képesek bármit megtenni. Nekem is jól esik, amikor valaki megdícsér a tortáim miatt, de ilyesmi eszembe sem jutna, hogy lementegessek tortákat valakitől és azokkal kérkedjek. Ehez igazi címeres bunkónak kell lenni.

Szerintem ne foglalkozz vele. Aki ilyen buta, nem is érdemli meg, hogy aggódj miatta.

De azért ideje a blogoddal kapcsolatos jogaidat érvényesítened.

Ottis írta...

Durva nagyon!!!

Ildikó írta...

Szomorú, hogy ilyen előfordulhat!!! Aki más tollával ékeskedik... :( Én a te szuper fondant receptedet használom amit már emailben is írtam neked. Hálás vagyok érte de soha nem jutott volna eszembe hogy a te képeddel kérkedjek.. de sajnos vannak ilyen emberek...

Balwin írta...

Nem értem, hogy miért jó más tollával ékeskedni... Én pl. szinte soha nem dolgozom saját kútfőből, de a forrásaimat minden esetben feltüntetem. Képet sem jutna eszembe lopni. Pedig a te fotóiddal jobban járnék, mint a sajátjaimmal :))))

Kiskukta írta...

Kricky, én sem fogom, egyszerűen elképedtem ezen. Köszi a tanácsokat!

Al, örülök, hogy tudod hasznosítani a bepötyögött reciket!

Tímel, én sem értem, és nem is fogom megérteni mi vezérelte, talán ha ő elmondaná, bár nem hiszem, hogy ide vagy privibe nekem ezt leírná.

Mary, bosszantó, de én már túl vagyok rajta, úgy érzem. Hétvégén tudtam meg az egészet, akkor nem volt rá időm reagálni, mire meg már volt idő a haragom elszállt.

Ami igen, az volt, de már túl vagyok rajta, köszönöm azért hogy ennyien gondoltok rám!

Nudleee, köszi, aranyos vagy!

Ottis, igen, az.

Ildikó, örülök, hogy bejött neked is a mézes!:))

Balwin, szerintem nincs azzal gond, ha valaki másol, mert sok esetben annyira megtetszik egy torta neked, vagy akinek készül, hogy olyan kell, és ez valahol elismerés az alkotónak. De látszodjón azon a tortán, hogy elkészítetted, ha máshol nem, akkor legalább a hátteren, bár szerintem pont ugyanolyan tortát nem igazán lehet készíteni, vagy nagyon jó kell legyen az ember. A képeimet meg nem látom jobbnak mint a tieidet:)).

Arienn írta...

Szia!
Elég ritkán járok erre mostanság, és amiért jöttem most, az pont kapcsolódik is a témához.
Megsütöttem a fűnyírós tortád mását, és az engedélyedet szeretném kérni, hogy a blogomba felrakhassam. :)
Ez az ügy egyébként fölöttébb gusztustalan, nem is értem, miért kell ilyesmit elkövetni egy kis dicséretért. Vagy nincs semmi amivel saját maga dicsekedhetne? Döbbenet.

Pixie Pie írta...

Hát én igazából sajnálom szegényt. Nagyon butának kell lennie valakinek ahhoz, hogy ily módon akarjon babérkoszorút szerezni a buta kis fejecskéjére. Szerintem már megkapta a büntetését azzal, hogy így megszégyenült. Biztosan nagyon sivár lehet az élete és valószínűleg lusta is, hogy nem akar semmibe energiát fektetni, amivel önbizalmat szerezhetne magának. Kiskukta, én azt mondom, hogy örülj neki, hogy ennyire népszerű vagy, hogy a Te munkáid révén másnak is hízhat a mája! :) Na jó, csak vicceltem... együttérzek. Azért ne keserítsen el, vannak ilyen furcsa emberek sajnos.

szepyke írta...

Kiskukta, azt se felejtsd el, hogy ahogy az ember ránéz egy képre, rögtön tudja, hogy azt Te készítetted, a Te blogodon van fent, és azonnal leveszi, hogy a hölgyemény, aki mindezt a magáénak vallja, hazudik, lop, csal.

Az itt összegyűlt hozzászólásokból is láthatja, hogy mint írtam, mi kiállunk egymásért, legyen ez példa a többieknek is, akik hasonlóan járnak el képekkel, szövegekkel...

Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy a rokonok, ismerősök mit szólna ehhez a tettéhez, hogyan magyarázza meg nekik, hogy más tollával ékeskedett...
Nem feltétlenül rohanok ki mások védelmében, inkább szólok, és megvárom, míg az emeli fel a szavát, akire tartozik, de ez a ritka nagy pofátlanság esete volt. Szánalmas az ilyen.

Kiskukta írta...

Arienn! Mint mondtam nem az ötletek vivéséjért vagyok/voltam mérges, hanem hogy pofátlanul vitte a képeket, és bezsebelte a dicséretet miatta, ha megsüti és azokért zsebel akkor csak örülni tudtam volna a sikerének. A főnyírós torta nem saját ötlet, hozott képről dolgoztam, de azt nem tudom ki készítette el az eredetiét. megcsináltad, természetesen büszkélkedj nyugodtan a blogban vele, linkelned sem kell engem, mert nem saját ötletem.:))

Pixie, igen, én is csak sajnálni tudom már...:((

Szepyke, köszi hogy kiálltál mellettem, és örülök, hogy ennyire összetartunk!:))

Kati írta...

Jajj, már megint egy idióta! Bocsánat, de olyan sokszor kell ilyenekről hallanunk...
Nagyon bosszantó! Sajnálom!

sedith írta...

Elhűlve olvastam, Kiskuta!
No meg... csak rá kell nézni a kollázsára, és látszik, hogy el kellett torzítania a képeket, hogy azokról a feliratokat levághassa.
4 gyerek véleményét és a többiekét is teljességgel osztom. :(

Névtelen írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Szia Kiskukta!
Úgy emlékszem nem szóltam még hozzá, bár vittem tőled ötletet :) Életem legeslegeslegeslegfinomabb sütikrémjét csináltam meg (dobostortáé) ill. csináltam rizslisztből (gm. piskótát) és fondantot is. ELső próbálkozásom volt, szép lett a magam módján. Persze a tiédeket meg sem közelíti :) Szóval gyönyörűeket alkotsz :)
És az ügyhöz kapcsolódva: felháborító, az ilyen embereket soha nem értettem. Nem látom, mi volt az értelme. Tök szánalmas más tollával ékeskedni. És hogy beégne, ha el kéne magyarázni az ismerősinek, hogy kell csinálni... pfffff.
Szóval csak így tovább! A vízjel sztem is jó ötlet.
Üdv.
Trichterwinde

baritas írta...

áá, nehogy azt hidd, hogy volt annyi gerince... Porig égett!!

Javasolnám neki, hogy az itt szereplő összes megjegyzést olvassa el.

Köszönet érte a Társadnak, hogy szólt.

Gratulálok a munkáidhoz!

B. Beatrix írta...

Szia! Nem ehhez a témához kérdeznék, habár undorító amit tett az illető! Most fogok először fondant bevonatos tortát készíteni és annyiféle módon van recept, hogy egyáltalán nem tudom melyiket csináljam ami jó is lesz, mivel még sosem csináltam olyat. Lilát szeretnék vagy rózsaszínt és virágdíszt is csinálnék rá valahogy. :) Igen ..valahogy, mivel még azt sem csináltam soha de annyira szépek a tortáid és a diszítéseid, hogy mindenképp ki kell hogy próbáljam. Válaszod előre is köszönöm! B. Beatrix (beatrix0120@gmail.com)

B. Beatrix írta...

A lényeget kihagytam. Jól indul. :D Receptet kérnék, fondant. Mivel ragasztod a virágot a fondantra? Színezést mivel oldjam meg?

Kiskukta írta...

Beatrix, rózsaszínt könnyen tudsz készíteni az átlag üzletben kapható Szilas málnapiros festékével is.
Lilához én még szoktam tenni egy kis zselés királykéket, de szerintem a folyékony is megteszi.
A lényeg, hogy már a zselatin feloldásakor hozzáad, leszámítva a víz mennyiségéből. 1 kanál egy adaghoz már jó erős rózsaszínt ad.

Ragasztani sima vízzel szoktam legtöbbször.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails