2010. augusztus 10., kedd

Szív torta 3

(Heart cake)

Ma egy hete volt a házassági évfordulónk (8.), akkor nem tudtam rá készíteni semmit, de ma bepótoltam. Férjem kedvence a dió, ezért az anyum fatörzsére eset a választásom, mert abban van bőven, de a formát kicsit az alkalomhoz igazítottam.


(mindegyik fáziskép nagyban is megtekinthető, csak rá kell kattintani a képre)

Hozzávalók a lapokhoz:

6 tojás
6 evőkanál porcukor
1 evőkanál liszt
120 g darált dió

A tojást szétválasztjuk. A fehérjéhez adunk egy csipet sót, pár csepp citromlevet, majd nagyon kemény habbá verjük.
A tojássárgához hozzáadjuk a porcukrot, majd addig verjük, mag szépen kifehéredik, és szalagszerűen csorog le a mixer villáiról.
Belekeverjük a dióba elkevert lisztet, jól eldolgozzuk (mehet nyugodtam a mixerrel), majd a tojáshabot több részletben adjuk hozzá a diós keverékhez.
Előre megrajzolunk 3 darab 20 cm átmérőjű kört sütőpapírra, majd rákanalazzuk egyenlően elosztva a tésztát, elegyengetjük. 175 fokra előmelegített sütőbe sütjük.

(Volt hogy hagyományos piskótaként készítettem, tojáshab, hozzá a cukor, bele a sárgája, utánna a dióban elkevert liszt óvatosan, és úgy is sikerült)

Ha hagyományos fatörzs alakúra akarjuk a tortát készíteni, akkor egy nagyobb tepsibe süssük ki a tésztát, felcsavarva hűtsük ki, majd belül kenjük meg a diós krémmel, kívül pedig a kakasó krémmel fedjük.

Hozzávalók a pergelt cukros dióhoz:

100 g dió
100 g cukor

A diót egy vastagaljú edénybe tesszük, megpirítjuk, a héjától megfosztjuk, majd durvára vágjuk.
Szintén vastag aljú edényben tesszük a cukort, világosra olvasztjuk/pirítjuk, majd beletesszük a darabolt diót, összeforgatjuk. Egy nedves deszkára húzzuk a pergelt cukros diót, megvárjuk míg kihűl, majd ismét felaprítjuk.

Hozzávalók a krémhez:

25 dkg vaj
4 tojás
140 g cukor (eredeti recept szerint 200 g)
kiskanálnyi vanília kivonat
2-3 evőkanál kakaó (ízlés és kakaó erősségétől függően)
a fent leírt cukros dió

A négy tojást a cukorral egy mixer segítségével habosra verjük. Válasszunk olyan tálat amit gőz fölé tudunk majd tenni. Mikor jó habos forró gőz fölé tesszük, majd jól átmelegítjük az egészet, közben folyamatosan kavargatjuk. Láthatóan kicsit sűrűbb lesz (de még mindig habos), és kicsit erősödik a színe is. Hűtőfürdőbe tesszük, néha meg meg kavarva lehűtjük.
A szobahőmérsékletű vajat felhabosítjuk, hozzáadjuk a kihűlt tojáshabot, vaníliakivonatot, majd jól kikavarjuk az egészet, ha nagyon híg lenne tegyük egy negyed órára hűtőbe, majd ismét kavarjuk át. Osszuk két részre a krémet, egyik részébe tegyük bele a pergelt cukros diót, a másikba a kakaót.

(Édesanyám a krémet sokkal egyszerűbben oldja meg, a cukort és a tojást villával elkeveri, majd egy vastag aljú edényben sűrű péppé főzi. Így is finom, de ez a habosított módszer sokkal krémesebb, olvadósabb krémet eredményez, szerintem megéri így csinálni. )


A diós krémmel megtöltöttem a lapokat, a tetejét kakaós krém egy részével fedtem. Kicsit hűtöttem, majd kivágtam a szív alakot, elvágtam középen, majd a maradék kakaós krémmel bekentem az oldalát is. Újból ment a hűtőbe.
A tányért amire került befedtem egy fondantdarabbal, amit a tesztura lappal díszítettem.

Mikor jól megkötött a krém kézzel átsimogattam az egészet, majd bevontam egyiket fehérre, másikat halvány sárgára, majd ezt még ecsettel átkentem arany színű lüszterfesékkel is.
A bevonáskor először mindkét esetben a szív csücskéhez igazítottam, lapítgattam hozzá a bevonatot, utána szépen haladtam körbe. Ahol nagyobb fodor/ ránc alakul ki, ott nem simítom rá a tortára, hanem egyik kezemmel alányúlok , másikkal meg szépen, óvatosan simítom a torta oldalához a bevonót. A túlcsüngő részt éles késsel, pizzavágóval, derelyevágóval lehet levágni.
Ezután óvatosan átraktam az előkészített tortatálra. Kicsit megviselte az égsz a dolgot, ugyanis a krém oldalt már annyit lazult, hogy a kezemen nyomott hagyott, én meg nyomott hagytam a fehér és az arany borításon, takarítani kellett utána a felülete. Ha mégegyszer ilyen átpakolós dolgot készítek, biztos hogy hűtőm előtte a tortát.

Ezután írókázással díszítettem tovább, ami még mindig csak kísérletezős fázisban van, még nem éreztem rá teljesen a dologra, de igyekszem. :)


És akkor a végére egy szeletkép.

Készítettem máskor is fatörzset, álló fatörzs alakba, ITT megnézhető.

29 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű micsoda gyönyörűség. Olyan mintha esküvőre készült volna. Mondjuk esk. évfordulótokra, amire sok boldogságot kívánok :)

Mary írta...

Nagyon szép lett. Gratulálok a tortához és az évfordulóhoz is!:)

Kata írta...

Nagyon szép lett! a mi évfordulónk a hétvégén lesz, egyfolytában az édességen jár az eszem. A fondantot nem merem bevállalni, az írókázást még úgy sem, de a formát azt talán megpróbálom:)

Teri írta...

Kedves Noémi!

Gyönyörű lett a tortád és nagyon "alkalomhoz illő"!

Még nagyon sokszor 8 évet kívánok Nektek békességben, boldogságban:-)

Melinda írta...

Hát ez is meseszép! Fantasztikus vagy!
Nagyon sok boldogságot kívánok Nektek !

egycsipet írta...

Csodaszép lett!

Sok boldogságot kívánok nektek! :))

Mimimama írta...

Gyönyörű!!!!

Macus írta...

Az, hogy szép, egy dolog. De rendkívül részletes a leírás, sok segítséget nyújtva a próbálkozóknak.Bár én mostanában nem leszek köztük.
Nekünk pénteken lesz a házassági évfordulónk. (22.)

Trixi írta...

Szerintem is csodaszép, jó ötletet adtál anyuék házassági évfordulós tortájához!
A nyomott mintás feketei erdei tortád óta pedig textúralapra vadászom. XD

Rékamanó írta...

Szia:)
Nagyon sok boldogságot kívánok nektek így útólak is..:)) a torta gyönyörű lett!!
Puszi

Ramimami írta...

Csatlakozom az előttem szólókhoz. Álmélkodni már nem is merek. Köszi a fázisfotókat.

Reka írta...

Ngayon jo lett!!!! Gratulalok!!!!

Kiskukta írta...

Bianka, igen, gondolkodtam, hogy használjak e arany színt ehhez, mert azért nem aranylakodalom ez, de ha már van itthon, akkor jobb alkalmat keresve sem lehet rá találni.

Mary, köszönöm!

Kata, csak simán a forma is gyönyörű lesz!

Teri, köszönöm szépen!

Melinda, köszönöm!

Csipet, köszi!

Mimimama, köszönöm szépen!

Macus, előre is sok-sok boldogságot nektek ehhez a szép számhoz! Igyekszem én mindig több fázisfotót készíteni, aztán időhiány, meg egyebek miatt nem jön össze, most összejött, remélem többször lesz ilyen alkalom.

Hóbaglyokcska, a sőreginél és a desszert mesternél is kaphatók ilyen lapok!

Ré, nagyon szépen köszönöm!

Ramimami, remélem majd egyszer érthetőbben is sikerül a borítást lefotózni, vagy egy videó... ha lesz ki elkészítse...

Reka, köszönjük!

trinity írta...

Hát ez totál profi!!!
Gratulálok a tortához is és az évfordulóhoz is!

Belly írta...

Gratulálok én is nektek.
A torta meg.....
Gyönyörű:-)

Jade írta...

Gyonyoru lett! Gratulalok ehhez is es az evfordulohoz is! Kivanok meg sokat, nagyon boldogat!

családi tűzhely írta...

Gratulálok az évfordulóhoz, a torta pedig gyönyerű szép!

Jutka írta...

Összefut a nyál a számba, hogy lehet ezt kibírni, nagyon jól néz ki :)

Moha írta...

Nagyon sok boldog évfordulót még nektek! Gyönyörű lett a torta, végre a saját kedvetekre is készült egy ilyen szépség!

Kiskukta írta...

Trinity, köszönöm!

Belly, köszi!

Judith, köszönöm szépen!

Családi tűzhely köszönöm!

Jutka, nehezen... meg kell csinálni:))

Moha, köszönöm! Ha minden igaz jövő hétre is fog:))

Andi/cuki írta...

Gratulálok mégegyszer, gyönyörűséges a torta!:-))

krisz írta...

Csak nehany napja bukkantam ra az oldaladra es maris egy fondantos tortaval lett gazagabb a konyham. (jovoheten egy baby-showerrel szeretnek tortat vinni, ez volt a probasutes)
Elsore igen elegedett vagyok az eredmennyel, sikerult szepen rasimitani a bevonatot a tortara es par apro viragdiszitest is rakanyarintottam. Az igazsaghoz tartozik, hogy abban a szerencses helyzetben vagyok hogy egy torta-dekor bolttol csak 10 percre lakom. De a te leirasaid nelkul nem ment volna a dolog! Koszonom!
Talan legtavolabbi olvasod: Melbournebol

Unknown írta...

Kimondhatatlanúl örülök hogy rátaláltam erre a nagyszerű blogra. Igaz eddig csak a szememmel kóstolgattam a gyönyörű tortáidat, de hamarosan sütögetni is fogok. Van két gyönyörű gyermekem, a családi-baráti körünkben is sok a gyerek és alig várom lepjem meg őket egy egy finomsággal. A kenhető finomságok is felkeltették az érdeklődésemet, eddig még nem próbáltam krumplival keverni a majonézeseket de valószinüleg igazad van hogy a majonéz igy könnyebb. A legnagyszerübb ebben a blogban az hogy mindent szépen részletes leirsz, és ez nekünk kezdőknek nagy segitség. Csak mondom és mondom, de nagyon fellekesitettek ezek a nagyszerű receptek, megyek és próbálkozom. :)

Kiskukta írta...

Andi, köszönöm!:)

Krisz, nagyon örülök a sikerednek, azt meg köszönöm, hogy beszámoltál róla! Sok sikert a következő tortádhoz is, biztos nagyon édes lesz, ilyen alkalmakra élmény tortát készíteni!

Erika, nagyon szépen köszönöm a dicséretet, nagyon jól esik! Próbálkozz, ha elakadsz nyugodtan kérdezz, megpróbálok segíteni.

Névtelen írta...

Csodaszép! Gratulálok az évfordulóhoz, még sok boldog együtt töltött évet!

Lenne egy kérdésem is: te milyen ételszínezéket használsz a fondanthoz? Piros színű fondant kellene, de a céklalével rózsaszín lesz. Ja, és zöldet is szeretnék. Előre is köszi a tanácsot!
Zsuzsa

Kiskukta írta...

Zsuzsa, köszönöm szépen!
Ha igazán pirosat szeretnél akkor mindenképp zselés vagy por alapú festéket kell hogy beszerezz. Én Wiltonos zseléset szoktam használni, Sőreginél lehet rendelni, de ha van közeledben cukrásznagykereskedés érdemes oda is benézni, általában tartanak ilyen festékeket is.

Unknown írta...

Gyönyörűséges ez a torta, persze a többi is. Boldog (és még nagyon sok) évfordulót kívánok :) Örülök, hogy rátaláltam a blogodra :)

Kiskukta írta...

Kera, köszönjük szépen! Én is örülök, hogy rámtaláltál!

Anyatigris írta...

Mi decemberben leszünk 10 évesek, de már sajna nem tudok hasonló tortát készíteni...:(
A párom meglátta,hogy itt gyönyörködöm benne......
De nekem nagyon tetszik!!!!!
Az is,hogy így leírod lépésről-lépésre,é s még a tapasztalatokat is,hogy mit kellett volna másképp csinálnod.
Mi már a te "károdból" tanulhatunk:)
PL. hogy behűtjük a tortát burkolás és átpakolás előtt!:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails