Alapjául ez a liszt nélküli máktorta (ami önmagában is finom, lisztérzékenyek is fogyaszthatják) szolgált, felturbóztam egy kicsit. Kettévágtam, készítettem hozzá egy fincsi vaníliás krémet, és megszórtam rendesen mandarinnal.
Hozzávalók a krémhez:
3 tojás
100 g cukor
egy vanília rúd kikapart belseje
100 g vaj
250 g jól lecsepegett tejföl (én ezt egy nagytejfölből csöpögtettem, ennyi lett belőle, lehet mascarone-t vagy natúr krémsajtot is használni)
2 dl tejszín
fél evőkanál zselatin
kb. 50 ml tej
Ez egy kísérlet volt a krémre, szerintem nagyon finom lett, nem túl édes, jó vaníliás, olyat amit szerettem volna. Ha valaki a nagyon édes dolgokat kedveli az emelhet a cukron, akár 50 grammal is.
Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliamagokkal mixerrel kihabosítjuk, majd vízfürdő (a víz már forrjon amikor rátesszük, hamarabb elkészülünk így) fölött egy habverővel kevergetve ( itt is fellehet verni, de szerintem fárasztóbb mint mixerrel megcsinálni, majd csak itt kevergetni) addig melegítjük a habot míg kellemetlenül forrónak nem érezzük ha belenyúlunk. Ezután jól lehűtjük. Szobahőmérsékletű vajat jól kikavarunk, hozzáadjuk a tojásos habot, jól kihabosítjuk, majd a lecsöpögtetett tejfölt is hozzáadjuk, jól eldolgozzuk benne.
A zselatint a tejjel elkeverjük, majd oldódásig melegítjük.
A tejszínt keményre felverjük, hozzáadjuk a tojásos krémhez, a kész krémből veszünk 1-2 kanállal, elkeverjük a feloldott zselatinba, majd folyamatos keverés közben lassan adagolva hozzákeverjük a zselatint a tojásos krémhez.
Kicsit furcsa lehet így a krém összeállítása, hogy van benne vaj, lecsöpögtetett tejföl és tejszín is, tojás, de mint írtam, kísérlet volt krémre, ami nagyon jóra sikerült. Könnyed, habos, de ugyanakkor nagyon nagyon krémes is.
A mákos tortalapot ketté vágtam, most kb. 23-as gyűrűben sütöttem, hogy magasabb legyen a kész torta, így lett kb. 10 cm magas, és a gyűrűben is állítottam össze. Megkentem a krém felével, bőségesen megszórtam félbevágott mandaringerezddel, rá a másik lap, rá a maradék krém, erre karikára vágott mandarinokat fektettem.
Ezután 2,5 dl citromos üdítőbe megfőztem fél csomag pudingot, cukor nélkül, az üdítő elég édes, és ezt öntöttem a torta tetejére. E helyett lehet tortazselét is készíteni, akkor szebben látszanak a mandarinkarikák.
Tegyük hűtőbe kb. fél napra, de ha többet áll az még jobbat tesz neki, még jobban összeérnek az ízek (tapasztaltam, ma még finomabb mint tegnap volt). Miután megkötött a krém, a tortagyűrű pereme mellett egy késsel válaszuk el a tortát a tortagyűrűtől, és vegyük le róla a formát.
A tora oldalát esetleg még tejszínnel díszíthetjük, de szerintem tejszín nélkül is szép, és elég ütős ez anélkül is.
19 megjegyzés:
Gyönyörű!!!!
Nagyon tetszik a krém is... :)
Nagggyon jó recept!
Fantasztikus
Nagyon guszta, nagyon fincsi lehet, kipróbálom majd a krémet én is.:-))
Olyan jól néz ki és biztos örűlt neki a férjed,mi is megkóstolnánk...
Gyönyörű és guszta! Szívesen ennék most belőle :)
Nagyon megkóstolnám!
Húúúúú mennyei, ezt ki fogom próbálni.
Kaptál tőlem egy baráti ölelést, nézz be hozzám érte:)
Nyami.......ezt ki fogom próbálni.
Kaptál tőlem egy baráti ölelést, nézz be hozzám érte:)
De szép!
Hibátlan, szuper ügyes vagy! :)Kíváncsi lennék a krémre, nem sok mandarinos sütit ettem még. :)
Csoda szép!:)
Csodálatos ,tökéletes párosítás:)
Csodás torta!
Ez baromi jól hangzik!:)
Köszönöm mindenkinek!:))
Pici-Juci, megyek!:)
Noemi, szerinted ha mandarin helyett meggyet tennek, jo lenne? Lattam hogy mar parositottal makot meggyel.
Biztos jó lenn!
Mivel színezted a tortát? Mert többféle árnylatot is látok benne (halványabb illetve sötétebb rózsaszín/lila). Én is hasonlót szeretnék, de nem tudom hogyan is kéne. Ahány szín van, annyi adag fondantot készítsek? Köszi. Ja, és nagyon szép a torta. :)
Megjegyzés küldése