2011. február 14., hétfő

Mandarinos máktorta

Hétvégén ezzel kedveskedtem férjemnek (most szív alakú valami helyett), jól sikerült.

Alapjául ez a liszt nélküli máktorta (ami önmagában is finom, lisztérzékenyek is fogyaszthatják) szolgált, felturbóztam egy kicsit. Kettévágtam, készítettem hozzá egy fincsi vaníliás krémet, és megszórtam rendesen mandarinnal.

Hozzávalók a krémhez:

3 tojás
100 g cukor
egy vanília rúd kikapart belseje
100 g vaj
250 g jól lecsepegett tejföl (én ezt egy nagytejfölből csöpögtettem, ennyi lett belőle, lehet mascarone-t vagy natúr krémsajtot is használni)
2 dl tejszín
fél evőkanál zselatin
kb. 50 ml tej

Ez egy kísérlet volt a krémre, szerintem nagyon finom lett, nem túl édes, jó vaníliás, olyat amit szerettem volna. Ha valaki a nagyon édes dolgokat kedveli az emelhet a cukron, akár 50 grammal is.
Az egész tojásokat a cukorral és a vaníliamagokkal mixerrel kihabosítjuk, majd vízfürdő (a víz már forrjon amikor rátesszük, hamarabb elkészülünk így) fölött egy habverővel kevergetve ( itt is fellehet verni, de szerintem fárasztóbb mint mixerrel megcsinálni, majd csak itt kevergetni) addig melegítjük a habot míg kellemetlenül forrónak nem érezzük ha belenyúlunk. Ezután jól lehűtjük. Szobahőmérsékletű vajat jól kikavarunk, hozzáadjuk a tojásos habot, jól kihabosítjuk, majd a lecsöpögtetett tejfölt is hozzáadjuk, jól eldolgozzuk benne.
A zselatint a tejjel elkeverjük, majd oldódásig melegítjük.
A tejszínt keményre felverjük, hozzáadjuk a tojásos krémhez, a kész krémből veszünk 1-2 kanállal, elkeverjük a feloldott zselatinba, majd folyamatos keverés közben lassan adagolva hozzákeverjük a zselatint a tojásos krémhez.

Kicsit furcsa lehet így a krém összeállítása, hogy van benne vaj, lecsöpögtetett tejföl és tejszín is, tojás, de mint írtam, kísérlet volt krémre, ami nagyon jóra sikerült. Könnyed, habos, de ugyanakkor nagyon nagyon krémes is.

A mákos tortalapot ketté vágtam, most kb. 23-as gyűrűben sütöttem, hogy magasabb legyen a kész torta, így lett kb. 10 cm magas, és a gyűrűben is állítottam össze. Megkentem a krém felével, bőségesen megszórtam félbevágott mandaringerezddel, rá a másik lap, rá a maradék krém, erre karikára vágott mandarinokat fektettem.
Ezután 2,5 dl citromos üdítőbe megfőztem fél csomag pudingot, cukor nélkül, az üdítő elég édes, és ezt öntöttem a torta tetejére. E helyett lehet tortazselét is készíteni, akkor szebben látszanak a mandarinkarikák.
Tegyük hűtőbe kb. fél napra, de ha többet áll az még jobbat tesz neki, még jobban összeérnek az ízek (tapasztaltam, ma még finomabb mint tegnap volt). Miután megkötött a krém, a tortagyűrű pereme mellett egy késsel válaszuk el a tortát a tortagyűrűtől, és vegyük le róla a formát.
A tora oldalát esetleg még tejszínnel díszíthetjük, de szerintem tejszín nélkül is szép, és elég ütős ez anélkül is.


19 megjegyzés:

Gál Edith írta...

Gyönyörű!!!!
Nagyon tetszik a krém is... :)

Eszter írta...

Nagggyon jó recept!

Bianka írta...

Fantasztikus

Andi/cuki írta...

Nagyon guszta, nagyon fincsi lehet, kipróbálom majd a krémet én is.:-))

erzsike írta...

Olyan jól néz ki és biztos örűlt neki a férjed,mi is megkóstolnánk...

Ami írta...

Gyönyörű és guszta! Szívesen ennék most belőle :)

Anazar írta...

Nagyon megkóstolnám!

PiciJuci írta...

Húúúúú mennyei, ezt ki fogom próbálni.

Kaptál tőlem egy baráti ölelést, nézz be hozzám érte:)

PiciJuci írta...

Nyami.......ezt ki fogom próbálni.

Kaptál tőlem egy baráti ölelést, nézz be hozzám érte:)

Kati írta...

De szép!

Raindrop írta...

Hibátlan, szuper ügyes vagy! :)Kíváncsi lennék a krémre, nem sok mandarinos sütit ettem még. :)

Mary írta...

Csoda szép!:)

Cakeni írta...

Csodálatos ,tökéletes párosítás:)

Zsiri írta...

Csodás torta!

Anyatigris írta...

Ez baromi jól hangzik!:)

Kiskukta írta...

Köszönöm mindenkinek!:))

Pici-Juci, megyek!:)

Tunde írta...

Noemi, szerinted ha mandarin helyett meggyet tennek, jo lenne? Lattam hogy mar parositottal makot meggyel.

Kiskukta írta...

Biztos jó lenn!

adryanne írta...

Mivel színezted a tortát? Mert többféle árnylatot is látok benne (halványabb illetve sötétebb rózsaszín/lila). Én is hasonlót szeretnék, de nem tudom hogyan is kéne. Ahány szín van, annyi adag fondantot készítsek? Köszi. Ja, és nagyon szép a torta. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails