2010. január 22., péntek

Thomasos torta

Kislánynak készült ez a torta, azért van a csajos dizajn, a Thomas meg a kedvenc meséje, ami számomra meglepő, mert az én lányaim inkább a hercegnős mesék rabjai. Sajna képek a megszokottól is rosszabbak, de nagyon szorított az idő mindentéren.

2 adag kakaós és 2 adag(másfél elég lett volna) vaníliapudingos-vajas (nem margarinnal, mert vajjal sokkal-sokkal finomabb ez a krém) krém készült hozzá,
az alsó résznek 3 tojásból tortalap, amit 3-ba vágtam, felülre 2 tojásból, amit kettőbe vágtam, majd feleztem, és összesen 3 részt használtam fel belőle.
Mindkettőnél a rétegzés úgy történt, hogy lap, kakaós krém, lap, vaníliás krém, lap, kakaós krémmel bevonás. Egy éjszakát hagytam, hogy szilárduljon a krém.
Tudtam, hogy a tortát utaztatni fogják, szóval be akartam biztosítani a dolgot, hogy nehogy szétessen az úton, ezért, a két szint közzé most is tettem merevítést, ehhez beszúrtam 3 húrkapálcát, teljesen egyszintben a tortával (a kép miatt hagytam kicsit kilógóra)

Majd vágtam egy kicsivel kisebb formát a második szinttől, amibe vágtam két nagyobbacska lyukat, majd bevontam frissentartófóliával. A lyukak helyét a torta oldalán bejegyeztem.
Rátettem a második szintet, majd az egész tortát átszúrtam két hurkapálcával, figyelve a a lyukak bejelölt helyét. A hurkapálca könnyen átszúrta a fóliát. Így már elég biztosnak, merevnek láttam a szerkezetét.
A két szint közötti rést megkentem krémmel, hogy egysíkba kerüljön a hátsó oldal is.

Ezután külön külön vontam be az egészet, legelőször a felső szint oldalát vontam be egy kék sávval, majd rátettem a felleget, és így folytattam lefelé. Ezt a módszert nem javaslom pudingos krémmel vagy dzsemmel borított tortánál, mert azokon nem tud rendesen megtapadni a fondant, és csúszni fog az egész, de ehhez, vagy egy sima vajkrémhez jól tapad, így lehet alkalmazni, az előnye az, hogy nem kerül túl sok réteg fondant egymásra.
Ezután ízlésnek és igénynek megfelelően díszítjük.
Thomashoz először csináltam egy vázat(ami lehet kókuszgolyó massza is) amit borítottam egységesen kék fondanttal, majd díszítettem.

41 megjegyzés:

Mary írta...

Imádom Thomast nagyon kedves Mese és a torta is gyönyörű! Gratulálok hozzá nagyon ügyes vagy!

Cecile írta...

Fantasztikus a tortád, nagyos ügyes vagy! A keresztfiam nagy Thomas rajongó, biztos örülne egy ilyen tortának.

Moha írta...

Nagyon jó lett! Az én kicsi lányom is szereti Thomast, a hercegnősektől kirázza a hideg.

Kiskukta írta...

Mary, köszi!

Cecile, az biztos, hogy a gyermekeket elvarázsolja egy ilyen mesebeli torta!

Moha, ezek szerint a kislányok sem egyformák! Igaz, az én lányaim nem ismerik a Thomas mesét, mert nincs kábel tévénk, lehet ha volna nekik is kedvencük lenne.

christaylor írta...

Thomas a mostani gyerekek körében elég népszerű. egy-két évvel ezelőttig fogalmam sem volt róla, hogy ki vagy mi az.akkor világosított fel engem is egy kisfiú. :)
gyönyörű a tortád, már a váras is nagyon tetszett, de én akkor is inkább azt szeretném, mert engem lányként a tündérek vonzanak. :)
meddig tartott mindennel együtt Thomast elkészíteni? csak kíváncsi vagyok mennyi időt áldozol egy-egy ilyen tortára.

Kiskukta írta...

Christaylor, ebben kb 7 óra munka van, persze a piskóta hűlési ideje és a dermedési időn kívül.

Andi írta...

Waóóóóóó!!! Nagyon ügyes vagy!!!
Gratulálok!

egycsipet írta...

Nagyon jó lett, végre egy nem szokványos Thomas torta! :)))

Anna írta...

Nagyon gyönyörű!!! Gratula! Ügyes kezed van!

Chef Viki írta...

Atyaságos úristen...

Szédületes!

margit2 írta...

Igazán ötletesen megoldottad! :-)

Maresz írta...

Igazi remekmű! Nagyon ügyes vagy! Az én lányaim is szeretik Thomas-t, de még jobban a Barbie-meséket. Ha közelebb lennél, szivesen megrendelnék márciusban egy barbie-tortát...

Macus írta...

Ez megint csodaszép lett!

Kiskukta írta...

Andi, köszönöm!

Egycsipet, igyekeztem nem szokványosat készíteni!:D

Anna, köszönöm!

Viki, köszi!

Margitka, igyekeztem!

Maresz, ahogy néztem elég messze lakunk egymástól, pedig szívesen megcsinálnám!

Macus, köszi szépen!

Limara írta...

Hű! gyönyörű, biztosan nagyon boldog lesz az ünnepelt! :))
Én is készítettem már Thomas tortát a kisfiamnak, nekei is a kedvence :))

Edó írta...

Te jo eg!!Ez valami csoda lett.Dehat melyik tortad nem lett az?:))nem is tudom minek csodalkozom meg,de ujbol es ujbol amulatba ejtesz, hogy mennyire ugyes vagy!

elisa írta...

nagyon szép, hogy örülne neki a kislányom. Ahogy látom elég nehéz megcsinálni. A mozdonyt azt hogy csináltad?

Kiskukta írta...

Limara, köszi! Remélem én is, hogy siker lesz, majd ma este kapja meg.

Edó, köszi!

Elisa, a mozdonynak először csináltam egy talp részét, arra építettem rá egy függőleges hasábot, a a masiniszta fülke résére, majd elé fektetve egy hasbot, erre rá egy kis hengert, de ezt nem teljesen a végéig, majd ez elé a Thomas archoz egy kerek kis alapot, majd ezt az egészet vontam be a kék fondanttal, majd díszítettem tovább. Úgy képzeld el, mintha megfelelő méretű fa építőkockákat pakoltam volna egymásra. Sajnos nem volt idők közben fotózni, gyorsan kellett csináljam, talán majd legközelebb. Hát nem ez a legegyszerűbb forma az biztos, főleg ennyire kicsiben, Hello Kittyt sokkal könnyebb volt elkészíteni.

Jade írta...

Nahat! A Thomast ilyen elethuen elkesziteni nem is hittem volna, hogy lehetseges! Gratulalok, ujra lenyugoztel a tehetsegeddel!
Aldott kezed van!!!!

Viki írta...

MESTERMÜ !!!!!!!!!! Ennél jobban nem tudok irni. Gratulálok. Mint mindig, nagyon ügyi vagy.

mariam írta...

Rendkívül ügyes vagy, nagyon szép lett!!!

Kiskukta írta...

Judith, köszi szépen!

Viki, köszi neked is!

Receptgyűjtő, köszi!

Réka írta...

huhaaaaaaaa, ez igen, johetnel gyurmazni az osztalyommal...biztosan elveznek!...de legjobban en;)! Kar h olyan messze laktok!

Kiskukta írta...

Réka, hátha összejönne nemsokára:))Tervbe van egy hosszabb szatmári kiruccanás!

Réka írta...

jujjjjjjjj, annak orulnek nagyon ha hosszabb lenne az ittletetek, ugy en is sorba mernek allni a csalad utan ;)

Budai Evódia írta...

én csak ámulni járok ide... fantasztikus mire vagy képes.. na, erre mondják, hogy alakinek tehtsége van valamihez, illetve jól megcsinálja, amit csinál...

Annie írta...

Az ötlet alapján elkészült nálam is egy hasonló torta, csak pirosban, mert a kisfiam "pijos" tortát kért (két éves volt). Meg szeretném volna köszönni, az ötletet, és a fondant elkészítésének részletes leírását is. Teljességgel működik, egyszerű vele bánni, ha kicsit hozzászokik az ember! Mindenki odavolt, a fiam pedig meg sem kóstolta a tortát, csak a Thomast ette, ami annyira szép ugyan nem volt, mint Nálad, de egynek igencsak elment.
Köszönöm!

Kiskukta írta...

Annie, nagyon örülök, hogy sikered volt vele! Nagyon szívesen írtam be, és örülök az ilyen kedves visszajelzéseknek!

Névtelen írta...

Szia! Gyönyörű ez a torta, köszönöm hogy leírtad, hamarosan fiamnak lesz a 3. szülinapja és úgy érzem neki fogok esni,hogy elkészítsem ezt a gyönyörű tortát.
gratulálok és még egyszer köszönöm a leírást.Üdvözlettel Icu

Kiskukta írta...

Szia Icu! Örülök, hogy tetszik, sok sikert hozzá! Ha kedved van hozzá majd beszámolhatsz hogyan sikerült. Boldog szülinapot előre is a kicsifiadnak.

Unknown írta...

Hát ez fantasztikus :) persze a többi is, nagyon ügyes vagy!

Kiskukta írta...

Kera, köszönöm!

Névtelen írta...

Hello..nagyon klassz a torta..jo lenne ha reszletesebben lenne leirva a recept is a tortakhoz..szeretnem megcsinalni..unokahugom is odavan thomasert es nemsokara szulinapja lesz..kerem a segitseged.. somogyi_betty@yahoo.com

Kiskukta írta...

Szia Betty!

A recept be van linkelve, a piros betűs szavak linkként működnek.
A 2-ik bekezdés elő sorában a kakaós-ra kattintva eljutsz a kakaós krémhez, vaníliapudingos-vajasra kattintva eljutsz a vaníliás krémhez, lejjebb két sorral a tortalapra kattintva meg a tortalaphoz.

Szabóné Bodnár Viktória írta...

Szia! Rendelésre készítesz tortát?
Köszi:Viki

Sz. Zita írta...

Szia Kiskukta. Én ma szeretném ezt a tortát elkészíteni, a fiamnak holnap van a szülinapja. Lenne egy kérdésem. Hogyan csinálod, hogy mindig olyan szép egyenes a tortalapoknak a teteje? Én akárhogy készítem, mindig a közepe púposodik fel, és úgy nem lehet összerakni. Van valami jó tanácsod? Köszi

Kiskukta írta...

Szia Zita!

Lehet elkéstem már a válasszal, de azért leírom (bedöglött a számítógépem, ma került haza).
Sima piskóta esetén jól bekel homorítani a torta közepét, azaz az tortaforma oldalára felhúzogatni középről a tésztát.
a tortalapom amit használok annak az a titka, hogy túl vastagon nem kell sütni ha egyenesre akarjuk, és egy kicsit ezt is felhzogatni. Pl egy 24-es formba csak 2 tojásból sütöm ha egyenest szeretnék, 3-al már domborodik.

Kiskukta írta...

Viki, írj egy privit, megbeszéljük.

Sz. Zita írta...

Na ilyen lett :) Elég jól sikerült. Köszi szépen.
http://sziszik.blogspot.com/2010/09/thomasos-szulinapi-torta.html

ettesz írta...

Szia,

Most lesz a kisfiam születésnapja. Régóta kitaláltuk, hogy Thomas-os tortát kap. Nem pont ilyet, bár a tiéd nagyon ötletes és szép. Ugyanis én fogom készíteni... Korábban már készítettem Citroen Kacsa autót, de arra jó drágán vettem a marcipánt. Ráadásul nehéz volt beszerezni is. Eddig azt sem tudtam, hogy létezik a fondant. :) Most bevállalom, hogy ezzel készítem. Anno ételfestékkel színeztem a marcipánt. Te azt írod, hogy nem szívesen használod. A Thomas-os tortánál milyen színező anyagot használtál? Előre is köszönöm a segítségedet! Üdv, Ettesz

Névtelen írta...

Szia!

Gyönyörűek a tortáid. Egy kérdésem lenne: a frissen tartó fóliát benne hagyod vagy mi lesz vele? Lehet nem én olvastam el jól a folyamatot. Ügyes vagy nagyon.
Szia! Melinda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails