2010. február 6., szombat

(Fél)Kosárlabda torta

Névnapra készült ez a torta (nem a lányomnak:D), azt hittem egyszerű lesz, ehhez képest jó sokat bénáztam vele, remélem, hogy így készen már nem látszik rajta.

Sütöttem hozzá egy darab két tojásos kakaós tortalapot egy kerek lábas fém szűrőbe, (itt látszik, hogy milyen, a borhabtortát ebben dermesztetem ki) persze a szűrőt kibéleltem sima csomagolópapírral előtte.
Készült hozzá pudingos vaníliás kérem, 2 csomag pudingból, kívülre meg a szokásos főzött krém, egy adag, de ennek az 1/3-a is elég lett volna, de a maradékból megtöltöttem pár kekszet, és hétvégére a süti nekünk le van tudva vele.

A "lapomat" (ami inkább egy gömböcnek nézett ki) elvágtam 5 részre. A lap "teteje",ami ugye a torta alapja valójában, eléggé feltornyosodott a sütés alatt, erre számítottam is, mert nem úgy terül egy szűrőben a tészta mintegy normál tesiben, középen sokkal több tészta van, de így sütném ettől függetlenül máskor is, mert nem kell faragni csak nagyon keveset, épp a feleslegesen feltornyosult részt kell leskalpolni róla. Az egyenesítés után 5 részre vágtam a lapot.
Majd tálcára tettem és kezdtem összerakni a krémmel, persze a jó kis félgömb alakja itt tönkre lett vágva, a végére egy csúcsos valamit kaptam aminek nagyon nem volt labda alakja. Faragni nem akartam, így szétszedtem az egészet laponként óvatosan késsel alányúlva, majd a szűrőt amibe sütöttem kibéleltem alufóliával és oda építettem bele a tortát. Így már jó lett az alakja, igaz oldalra sok krém került, de így szépen kilehetett hozni a gömb formát. A két adag pudingos krém éppen elég lett hozzá.
Kicsit hűtöttem, majd tálcára borítottam, levettem róla az alufóliát, és csak nagyon vékonyan kentem át a főzött krémmel, mert krém volt már elég bőven rajta, ez már csak a fondant jó tapadása miatt tettem rá. Ezzel is hűtöttem, majd bevontam a fondnattal.

22 megjegyzés:

christaylor írta...

először azt akartam kérdezni, hogy miért kellett vele szenvedned, mert nem látszik bonyolultnak a többi tortádhoz képest, "csak" egy félgömb, nem túl sok díszítéssel (bocsánat, ezzel nem bántani akarlak, nem is értek hozzá, ugye).

aztán tovább olvastam és kiderült, hogy mi volt a gond. :)
hát, tényleg csodálom a türelmedet, amit egy-egy torta elkészítésénél mutatsz.
és nem, cseppet sem látszik rajta, hogy bénáztál. :)

Kiskukta írta...

Igen, én is azt hittem, hogy ezzel pik-pak megleszek, aztán mégsem, de következő alkalommal már eleve így indulnék neki, hogy a szűrőbe rakom össze, és akkor pik-pak megleszek:D

egycsipet írta...

Tyű, de szabályos lett! Szuper! :)

Mary írta...

Nálad a türelem tortát terem! Szép lett és nem látszik rajta a bénázás!
Ügyes vagy!

Anna írta...

Nagyon szép lett! Miért nem készítetted hangyaboly tipusra? ugy hamarabb ment volna, kevesebb bosszankodással.

Anna írta...

végülis majdnem úgy készítetted, csak lapokban...

Anna írta...

na, mennyit írok... elkészítettem én is a csokigalléros tortát. Egy romabarátnőmnek volt szüetésnapja ma. képet csak telefonnal tudtunk készíteni és még az se nincs nálam... Örülök a blogodnak. Sokat inspirálódok tőled.

nelly írta...

Eszméletlen ügyes vagy! Milyen ötletesen oldottad meg ezt a fél labdát! Gratulálok! Biztos örült neki az ünnepelt!!!

Vali írta...

Nagyon ügyes vagy és ötletes a torta.

Kiskukta írta...

Egycsipet, köszi!

Mary, valahogy úgy van:D

Anna, így kérték, akkor ezt kellett megvalósítani. És hogy sikerült a csokigallér? Örülök, hogy hasznos vagyok neked!

Nelly, köszönöm szépen!

Vali, köszönöm neked is4

Ági, aki főz írta...

Fantasztikusan jól néz ki!

szepyke írta...

Nah, nekem a pont, pont vesszőcske is alig megy.. Hát, kész vagyok, de tényleg.

Kiskukta írta...

Ági, köszi!

Szepyke :D!

Raindrop írta...

Szerintem kár volt leírnod, hogy mit rontottál el. Ez annyira tökéletes, mintha minden nap csinálnál egyet! :)

Kiskukta írta...

Köszi Raindrop! De így hátha más is tanul belőle, én meg főleg, tudod, hibáiból tanul az ember.

Névtelen írta...

Kedves Kiskukta! S.O.S!!! Pöttyös labda tortát kell a lányomnak sütni szülinapjára. Szimpatikus ez a gyümölcsmosós megoldás. :-) A kikevert nyers tésztát ebbe öntöd bele, és úgy sütöd? Nem lesz túl vastag középen a tészta? Átsül a közepe rendesen? Tettél alá sütőpapírt, vagy valamit? Bocs, de még eléggé kezdő vagyok a témában... Mennyi ideig és milyen hőfokon sütöd? Előre is köszönöm, Bea

Kiskukta írta...

Szia Bea!
Sütőpapír kell a formába, és átsül a közepe is. 175 fokon sütöm a sima piskótát és a tortalapot is. Időt nem igazán szoktam nézni, csinálj tűpróbát(illetve itt nem elég egy tű vagy fogvájó, kell egy sasli vagy hurkapálca), ha nem ragad rá akkor jó.

Névtelen írta...

Kiskukta!

Nagyon köszönöm a villám választ. :-)Remélem sikerülni fog... Üdv, Bea

admin írta...

Szia!
Májusban lesz a kisfiam szülinapja, aki él-hal a labdákért. Eldöntöttem, hogy valamiféle labdatortát készítek neki, de egy kicsit félek tőle. Mivel nincs félgömb formám, valószínűleg ilyen szűrős megoldást fogok alkalmazni én is (bár még olyanom sincs, de talán azt könnyebben tudok szerezni). És egy gyümölcsszűrő süthető? Mármint sütőbe tolható? Ezt se tudtam... :-p
Egyelőre csak az lenne a kérdésem, hogy hogy a fenébe tudod ilyen szépen bevonni a félgömböket is. Én egy sima kerek, vagy téglalap alakúval is küzdök, így nem tudom, mi lesz, ha ebbe belevágok. Van rá valami praktika? :-)

admin írta...

Keverőtálban nem lehet sütni? :-))

Kiskukta írta...

Kedves Bogyó! Bármibe sütheted ami bírja a hőt, fém szűrő vagy keverőtél, mindegy.
A másik, a bevonás szerinte ezeknél a félgömb tortáknál nem nehéz, könnyebb mint a sima kerek tortáké, valahogy jobban simul rá. Esetleg néz videót a bevonásról, a technikák címszó alatt megtalálod.

admin írta...

Hát az nagyon jó, ha a keverőtál is alkalmas erre a célra, mert abból lapul néhány a szekrényben! :-)
Van egy focitortád, aminek az alsó "szintje" téglalap alakú. Mekkora tepsiben sütöttél piskótát és hány tojásosból?
Mivel többen leszünk, nem lesz elég egy labda..., kell hozzá egy pálya is...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails