Nem ez életem legsikerültebb tortája kinézetre, nagyon nem vagyok/voltam vele megelégedve (azért élőben szebb volt mint itt a képen), de ezt betudom a több napja tartó betegeskedésemnek. Ízre viszont nagyon finom volt, legalább is ezt mondta akinek készült, és más mint az eddigi tortáim, ezért jegyzem ide is be.
Kihívás volt amúgy, tiramisut sem készítek túl gyakran, tortát meg egyáltalán nem készítettem még vele. Birgitta barátném segítségét kértem, mert ő sok tortát készített tiramisu krémmel, és a krémet is az ő receptje szerint csináltam, amit még rég E.Margit oldaláról írtam ki. Előnye , hogy hőkezelve van benne a tojás, és ez főleg egy tortánál amit díszítünk, és emiatt több időt tölt szabad levegőn elég fontos szempont.
Felhasználtam hozzá:
2x2 tojásos 22 cm átmérőjű kakaós piskótát, amit az ITT leírtak alapján készítettem,
babapiskótát,
amihez készítettem egy áztató lötyit kb 1,5 dl kávéból, ugyanannyi tejből, ízesítőnek 3 ek rumot,
a torta bevonására 2 tojásra átszámolva a szokásos főzött kakaós krémet(fondant alá), amit ITT lehet olvasni.
A tiramisu krém hozzávalói(22 cm formához):
500 gr mascarpone
4 tojás
4 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
rum ízlés szerint
1 dl tej
1 púposabb ek zselatin (lehet 2 ek is, főleg ha fondanttal akarjuk bevonni, nem árt ha masszívabb a krémünk, kicsit remegős volt 1 kanállal)
A tojássárgát a cukorral, vaníliáscukorral elkeverjük, majd vízgőz fölött hőkezeljük kb 5 percet. A víz forrjon mikor rátesszük a masszát, mert ha csak épp melegszik akkor nem 5 perc, a lényeg, hogy a forró gőz melegítse át jól a cukros tojássárgát. Nem kell felfőzni, elég neki az 5 perc bőven, majd tegyük félre hűlni.
A tejet a zselatinnal elkeverjük, majd melegítsük addig, míg fel nem oldódik a zselatin.
A tojásfehérjét csipet sóval, pár csepp citromlével verjük kemény habbá.
A tojássárgás pépet a mascarponéval és az ízlés szerinti rummal lazán keverjük össze, majd adjuk hozzá a zselatinos tejet, legvégül óvatosan keverjük hozzá a felvert tojásfehérjét.
Ezután a tortatálra tesszük a 22 cm-s tortakarikát, alulra egyik kakaós lap, körbe babapiskótát ( a babapiskótát hagyhatjuk kicsit hosszabbra mint a tortakarika, nem árt, nekem is a krém túlért a végén rajta) amit nem áztatunk be a a kávés-rumos tejbe, majd teszünk egy réteg krémet, mint a képen, természetesen krémből mindenhová, csak a rétegek miatt fényképeztem így.
Majd a krémre egy réteg kávés rumos tejbe áztatott babapiskótát, majd ismét krém, majd még egy réteg áztatott babapiskóta, rá a maradék krém, majd rá a másik kakaós piskóta.
Így mehet a hűtőbe, hogy megdermedjen, én hagytam egy éjszakát.
Másnap bevontam kívülről a kakaós főzött krémmel, ment újból a hűtőbe, mikor megdermedt rajta a borító krém is bevontam a fondanttal.
A visszajelzés alapján szeletelhető lett az állaga.
13 megjegyzés:
Szerintem pedig nagyon jó,látszik,hogy nagyon jól tartja a borítást.Olyan szép síma a fondant rajta,hogy a légy is elcsúszna.
Szóval,kedves barátném,gratulálok,nincs miért elégedetlenkedni!!:))És gyógyulj mihamarabb!!
Hőkezelt-tojásos tiramisu! Szuper! :)
Mondtam már, hogy eldobom az agyam tőled?
Mármint, ami van, azt..:)))
gyereknek készült vagy felnőttnek?
ma is tanultam tőled valamit, ami egyébként, ha belegondolok kézenfekvő, de én nem vagyok konyhatündér (még), aztán nem is jut eszembe.egyébként azt, hogyha sokáig van levegőn a torta, akkor érdemes hőkezelt tojást használni, nehogy baj legyen! köszi! :)
jobbulást!
Brigi köszi! Igyekszem gyógyulni!
Egycsipet, ugye?
Szepyke, :))!
Christaylor, felnőttnek. Örülök, Hogy tudtam újat mondani ma is!:D
Baromi jól néz ki, az íze is szuper lehet!
Simán eltudom képzelni, hogy élőben milyen frankó lehet, a kéket és pirosat nehéz fotózni! :)
Most kicsit megnyugtattál, a pirosra már rájöttem, hogy nehéz, de kékkel még nem volt dolgom, de nagyon nem ilyen volt élőben.
Gyönyörű lett ez a torta, elégedett lehetsz vele! :))
Gyönyörűséges!:-))
Megintcsak gratulálok ehhez a tortához (is). Mesés! Mielőbbi gyógyulást! :))
Limara, köszi!
Andi, köszönöm!
Yasmine, már jobban vagyok, köszi!
En ezt csak ma lattam meg... Hat teljesen elkepedtem! Hivtam is azonnal az Uramat, hogy nezze meg!
Gyonyoru!!! Gratulalok az aldott kezedhez!
Szia! ez lenne az első tortám, amit egyedül készítek (15 évesen nem meglepő.. :) ). azt szeretném kérdezni, hogy a "2 tojásra átszámolva" mit jelent a csokikrémnél? miből mennyit kell így beleraknom?
előre is köszönöm!!
Megjegyzés küldése