2009. szeptember 27., vasárnap

VKF-Kalap alá rejtett borhabtorta

A szülinapi torták sorában ez következik, és egyúttal ezzel neveznék a VKF-re is, amit most Trinity írt ki.

Bevallom, eszem ágába sem volt tortával nevezni erre a fordulóra, a terv az volt, hogy készítek egy szőlődzsemet, mellé fahéjas palacsintát sütök, összerakom tortaként, dióval felváltva rétegezve, és készítek mellé borhabot (tojásfehérjéset), amit mellé szaggatok galuska szerűen, megszórom fahéjjal. Szép terv volt, nekem teszett, de valhogy nem alakuktak úgy a mindennapjaink, hogy meg is valósítsam.

A dzsem már jó ideje elkészült, gondoltam sebaj, majd elfogyik a tél folyamán, de akkor bevillant, hogy készíthetnék borhab tortát, amibe ezt felhasználhatnám. Már csak azt kellett eldönteni, hogy milyen alakja legyen, és ki kapja. Keresgéltem a neten, megláttam egy hasonló alakú kalap tortá, és tudtam, hogy ezt kell megcsináljam a sógornőmnek, mert nagyon szereti a kalapokat, és úgy gondoltam, hogy ebben jó elrejtheném a borhabot. Így lett ez a torta sógornőm szülinapi tortája, nagyon tetszett neki, azt mondta, hogy ilyen szép tortátja még nem volt életében.



A borhab receptjét neten keresgéltem, nem én találtam ki, nagyon sok helyen ugyanezt a receptet találtam, gondoltam, ha már ennyien megcsinálták és fel is tették, akkor nem lehet rossz, így ezt változatot választottam én is, csak felturbóztam még 250 gr magnélküli szőlővel (valami színeset szerettem volna, de csak fehéret találtam)



Hozzávalók:



a 4 tojásos piskótához:

4 tojás

4 csapott ek cukor

4 ek liszt

2 ek olaj

fél kk sütőpor



a két tojásos piskótához

a fentiek fele



a borhabhoz:

4 dl bor (Tokaji Sárgamuskotály, édes fehér bort használtam hozzá)

4 tojássárgája

5 dkg liszt

20 dkg cukor

1 fahéjdarabka (én őröltet tettem bele, az volt)

8 szem szegfűszeg

20 gr zselatin (én 25-öt tettem, mert tartottam attól, hogy a szőlő miatt több kell, alaptalan volt , elég lett volna a 20 gr is)

1 dl víz

6 dl tejszín

250 gr magtalan szőlő, vagy ugyanennyi kimagozott





A 4 tojásos vizes piskótához a tojásokat megmossuk, a vozzávalókat kimérjük, a sütőport elkeverjük a lisztben, átszitáljuk vele együtt (a két tojásosból kifelejtettem a sütőport, nem lett semmi baja úgy sem)

A sárgát elválasztjuk a fehérjétől, a fehérjéhez adunk 1 csipet sót, pár csepp citromlevet, majd kemény habot verünk egy mixer segítségével, bele tesszük a cukrot, ezzel tovább verjük. A lényeg, hogy tényleg jó kemény habot verjünk, ebbe segít a só és a citromlé, valamint az is, ha szobahőmérsékletű a tojás. Mikor már jó kemény a habunk, akkor keverjük hozzá keverjük a tojássárgákat, én ezt már csak az 1-es fokozaton szoktam, majd ezután kézzel kavarjuk a mixer villáival (vagy kézi habverő, de minek mosatlanítani) hozzá az átszitált sütőporos lisztet.

Papíral ellátott tepsibe tesszük, megsütjük, vigyázzunk nem szárítsuk ki. Mikor megsült melegen lehúzzuk róla a papírt, majd a papírral eggyüt felcsavarjuk, hagyjuk kihűlni. Mikor kihűlt, akkor letekertem, megkentem szőlő dzsemmel, majd vissza tekertem.



A 2 tojásos piskótát ugyanígy készítjük, csak azt egy tortaformában sütjük. Természetesen nem kell a végén feltekerni, csak hagyjuk, hogy kihűljön. (25 cm-is formába sütöttem)



A borhab elkészítése egyáltalán nem nehezebb mint egy pudingot megfőzni, és egy tejszínhabot felverni, majd az egészet összekeverni, szóval nyúgodtan kezdők is hozzáálhatnak.

A lisztet kb 1 dl borral és a tojássárgákkal elkeverjük. A többi bort forrni tesszük a cukorral és a fűszerekkel együtt. Mikor felforr, hozzáöntjük szép lassan a tojásos keverékhez, közben kavargatjuk, majd együtt is felforraljuk, és főzzük is pár percet, közbe folyamatosan kavarjuk.

Vízfürdőbe kihűtjük, néha bele kavarunk, hogy nem bőrözzön be.



Közben a zselatint a vízben elkavarjuk, majd addig melegítjük míg teljesen feloldódik.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd 1 kanálnyit a zselatinban elkavarunk, a felvert tejszínhez adjuk, összekavarjuk, majd több részeletben hozzá adjuk a kihűlt boros péphez. Belekeverjük a megmosott szőlőszemeket.



A piskóta tekercset ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egy kerek formába helyezzük egymás mellé (ez nálam egy gyümölcsszürő volt), amit kibélelünk alufóliával, hogy majd könnyen ki tudjuk borítani a formából a tortát. (Ezt csináljuk meg lehetőleg mielőtt elkészítenénk a krémet)

Nagyon finom volt amúgy a szőlődzsemmel a pikótatekercs!



A borhab krémet beletöltjük a formánkba (nekem nem fért bele mind, maradt egy pohárnyi, ezt most eszegetem), majd ráborítjuk a kerek piskótánkat(erről nincs kép).



Mikor megszilárdúl kiborítjuk a formából, leveszük róla az alufóliát.


A kerek piskóta kicsit nagyobb volt, túllógott a torta testén, a fölösleges részt levágtam. Itt aki akar meg is állhat, mert már itt olyan szép a torta, hogy nyúgodtan asztalra lehet tenni.


De én nem álltam meg. Bekentem szőlő dzsemmel az egészet, szépen elsimítgattam egy késsel.


Kb 700 gr fondantot megszíneztem, kinyújtottam, bevontam a tortát vele. A tányér széle mentén elvágtam, majd hogy hullámos legyen a kalap széle helyenként papírtőrlő galacsinokat tettem alá, így hagytam másnapig száradni.

Igazából úgy lett vona a legszebb, ha kb 2x ekkora karimát tudtam volna hagyni a kalapnak, de ahhoz vagy nagyobb tortatálra lett volna szükségem , vagy kisebb kellett volna legyen a torta.


A levelekhez megszínezzük a fondandunkat tetszés szerint (én most őszi szinekket próbáltam kikeverni), kiszaggatjuk (de ezt meg lehet oldani esetleg ollóval, cakkos ollóval is, vagy deremeccővel), letakarjuk a leveleket valami műanyaggal hogy ne száradjanak. Majd felragasztgatjuk szépen teszés szerint a kalapra (sima vizet használtam).




Készítettem pár gyors rózsát is, ez valójában nagyon egyszerű, bárki el tudja készíteni, kb fél diónyi fondandot, kb 4 cm- re kisodrunk, majd finoman kinyújtjuk, feltekerjük. Ha nagyobb rózsát szeretnénk ,akkor több fondantból készítjük, ha kisebbet, akkor kevesebből.



Jól tud mutatni ez a rózsa is, de nem megy miden dekorációhoz.


Mikor megszárad a kalap pereme, akkor kivesszük a papírgalacsinokat. Készen vagyunk vele.


Felvágva így néz ki:

Tokaji Késői Szüretelésű Furmintot adtunk mellé (férjem választot borokat, én nem értek hozzá).


Nem igazán vagyok borivó, de azért ebből egy szeletkét szívesen megettem. Különleges, ünnepélyes torta, dekorálás nélkül könnyű elkészíteni (aki fél a piskótatekercstől az süthet 2x 2 tojásos tortalapot, majd rétegezheti úgy, hogy 1 lap, rá az összes borhab, rá a másik lap, fogyasztás előtt dekorálhatjuk kis porcukorral, szőlőszemmel, dióbéllel, természetesen a tortakairkában kell hagyni míg megköt.)
Gyerekeknek nem adható.

32 megjegyzés:

trinity írta...

Hű, de lennék én a sógornőd helyében...Ilyen szép tortát-elaléltam!! Gratulálok!!!
Muszáj lesz pályát váltanod-mert írtad, hogy nem ez a szakmád...Pedig ezt neked találták ki, hidd el!!!

Alíz, Erdélyből írta...

Hát ez egyszerűen mesés, mint egyébként az összes többi tortád.

egycsipet írta...

Csodaszép lett, gratulálok! :)))

margit2 írta...

Hú de sok fotót készítettél az elkészítéséről is! Fantasztikus vagy!...Már én semmin sem csodálokozom, szerintem Te mindent meg tudsz csinálni! :-)

Kiskukta írta...

Trinity, köszi szépen! A sógornőm is elalélt, fel sem merte vágni, nekem kellett megtenni.:)
Hát szívesen változtatnék pályát, nekem bejön a cukrászkodás.

Alíz, köszi szépen!

Egycsipett köszi neked is!

Margitka, azért lenne még olyan amit nem, pl a varógépen sokat gondolkodtam, de fogalmam sincs, hogy hogyan csinálták. De gyanítom, hogy valami műanyag forma lehet az alján, hogy nem esik le, különben hogy állna meg? De köszi szépen.

mariam írta...

Nagyon szép lett a tortád! :-)
A kalaptorta már régóta terveim között szerepel, az alkalomra várok én is...

Süti Bazár írta...

Káprázatos!! Az összes gyönyörűség közül, amit készítettél, ez lesz az egyik kedvencem, ha nem A kedvencem. Nem találok szavakat, olyan mesterien formálod ezeket a tortákat! :-))

grenadine írta...

gyönyörű!!

Limara írta...

Fantasztikus! Emelem kalapom! Nagyon ügyes vagy! :))

Kiskukta írta...

Receptgyűjtő, köszi! Nem csodálkozom, hogy terveidbe van, mert nagyon dekoratív, viszont nem bonyolúlt.

Yasmine köszi szépen!Örülök, hogy enniyre tetszik!

Grenadine, köszönöm szépen!

Limara, köszi!:)

Jade írta...

Na, mostmar nem csak amuldozok, hanem ajuldozok is...
Egyszeruen elkepeszt az ugyesseged!

Kiskukta írta...

Judith, nem szeretném, hogy elájulj, úgy hogy csak fél szemmel nézd a képernyőt...:))
Köszi szépen!

Chef Viki írta...

Varázslatos...

Én még ilyet nem is láttam, hallatlan kreatív és gyönyörűen kivitelezett!

Megyek, fellocsolom saját magam :-)

Vesta írta...

Le a kalappal előtted, hogy stílszerű legyek :)

Kiskukta írta...

Chef Viki, köszönöm szépen! Remélem már sikerült fellocsolnod magad:-)

Vesta, köszönöm szépen!

Wise Lady írta...

Gyönyörű!

Kiskukta írta...

Köszönöm Wise Lady!

Ancsa írta...

Szia! Azt szeretném kérdezni, milyen fondantot használsz gyönyörű tortáidhoz?(Márka, lelőhely, sk?)
Köszönettel :ancsa

Kiskukta írta...

Szia Ancsa, a fondantot saját magam csinálom, itt megnézheted a recit hozzá:
http://kiskukta.blogspot.com/2009/08/otletek-tortadekoralashoz.html
Kakaósan pedig itt:
http://kiskukta.blogspot.com/2009/09/kakaos-barna-cukormassza-fondant.html

Névtelen írta...

Ez nagyon mutatós lett, igazán ügyes vagy! Mióta megtaláltam az oldalt, mindig jövök bambulni. Meg irigykedni ;-) Orsi (swe)

Kiskukta írta...

Meg lehet tanulni, hajra!:)

Elrenor írta...

Most már vagy 40edszerre nézem fél órája ezt a tortát, úgyhogy le is írom ezt :)
Annyira szép, és nem csak kívül, hanem belül is! Komolyan....
Egyszer már nekem is ki kéne próbálnom ezt a fondant-készítést és használást!
Nagyon jó.

Kiskukta írta...

Elrenor, köszönöm, tőled igazi megtisztelés!

Brea írta...

Hát ez hihetetlenül szép. Olyan, mintha nem is kézzel készült volna, hanem valami sablonnal. Ez bók akart lenni:)Nagyon ügyes vagy! Megyek, nézegetem a többi alkotásodat, és csorgatom a nyálam:) Neked cukrászdát kéne nyitnod, ha megteszed, feltétlenül értesíts a címről:))

Kiskukta írta...

BRea köszi! Majd kiírom a blogra, ha cukrászdát nyitok valamikor:DD

Unknown írta...

Elképesztő szépek a tortáid!
Anyukámnak szeretnék hasonlót készíteni, még ez az első próbálkozásom, meg tudnád írni hogy mivel szinezed a különböző színű fondantokat?
Előre is nagyon köszönöm!
Orsi

. írta...

Szia
Elkészítettem ezt a gyönyörű tortádat, de akadt nekem egy problémám vele
Nem tudom én csináltamé valamit rosszul, de nem kötött meg a krémem.
Hozzáadtam egy kanálnyi habot a zselatinhoz ahogy írtad, majd a meleg zselatint a hideg habhoz, ami természetesen azonnal becsomósodott, ahogy érintkeztek, aztán én mégis majd hozzáadtam a hideg boros krémet, és megtöltöttem a tésztát, várva egy napot, hogy megszilárduljon de semmi.
Aztán kiszedtem a habot és megfőztem, így újra felolvadt a zselatin és sikerült egyveleggé válnia, ami majd meg is kötött.
Az volna a kérdésem, hogy szerinted nekem miért nem jött össze.
Neked hogy sikerült mégis a hideg és a meleg összehozása
Amúgy a torta szép lett, csak ez vette el kicsit a kedvemet.
Üdv Krisztina

Kiskukta írta...

Krisztina, megnéztem a tortát, nagyon szép lett! Azt kérdezném, illetve a blogodba is kérdeztem, hogy milyen zselatin volt, sima étkezési? Mert ehhez az kell.

Lipodresch írta...

Hú ez eszméletlen finom lehet! De lennék a sógornőd! :)

Kiskukta írta...

:))

Névtelen írta...

Nagyon szép!
Lehetne az idei Országtorta is!

Mariann írta...

Kedves Kiskukta!

Nem tudom, él-e még a blogod. Tegnap elkészítettem ezt a tortát ismét! (Legelőször anyukámnak csináltam ilyet 2010 körül, akkor borítással.)

Tegnap a férjem szülinapjára választottam ezt. Felmerült, hogy piskótatekercset szeretne, így 2 legyet egy csapásra. :p

Piskótatésztához a klasszikus recept mellett döntöttem (tekercshez 6 tojás, aljához 4, de jappán tojások voltak, szóval boltiból elég lehet kevesebb). Szőlődzsemet nem találtam, így maradt a jól bevált szamóca. :D

A krém alapja az nekem is tokaji sárga muskotály, ilyen volt itthon. A cukor mennyiségét feleztem, mert a Hulala is cukrozott, és nem akarunk cukorbetegek lenni. XD Nem mertem az igazi tejszínt bevállalni. A zselatinozás most nagyon jól sikerült. Amikor elsőnek csináltam évekkel ezelőtt, akkor ilyen kis göbökbe összeállt, és mintha gumira harapnék... 😅

Azóta tudom, hogy jól ki kell hűteni a zselatint, sőt, inkább visszamelegíteni éppen csak folyósra a már megkocsonyásodottat, és csak ezután hőkiegyenlíteni a tejszínnel. Már a tejszín zselatinba kavarásakor is nagyon kielégítő, gyönyörű, sima egyveleget kaptam, rögtön tudtam, hogy ez most jó lesz. A tejszínhez kavartam, majd elbizonytalanodtam, hiszen ez a művelet egy picit megváltoztatta a felvert hab állagát. De megkóstoltam, és egy könnyű, de stabil krémet érzékeltem, göböcskék sehol. Aztán bele a borkrém, majd a fehérszőlő.

A végeredmény nagyon finom, egyáltalán nem hiányzik a kihagyott cukor, sőt, a szájban szétroppanó, picit savanykás szőlőszemek igazán frissítően hatnak az édes krémben. Lehet, hogy egy savanykásabb lekvárral vagy dzsemmel még jobb lenne.

Köszönöm, hogy anno megosztottad velünk ezeket a fantasztikus alkotásokat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails