2011. október 26., szerda

Karamellakrém, és általában a tejszínes-pudingos krémekről

Pár karamellakrém próbálkozás után azt hiszem a hétvégén megtaláltam a nekem leginkább megfelelő karamellás krémet, amit most le is jegyzek, hogy megmaradjon :)
Sok helyen olvasok a karamellakrém összetevői közt édesített sűrített tejet, én nem tudom ki hogy van vele, de azt én nehézkesen tudom csak beszerezni, így az kiesett. Így keresgéltem tovább a neten és Farkas Vilmosnál találtam egy krémet, amihez nem sűrített tejet, hanem fehér csokit használt, és ekkor megvilágosodtam, fehércsokit lehetne használni, a sűrített tej helyet, az könnyen beszerezhető.
Vettem az egyik közkedvelt krémemet, a tejszínes-pudingos-csokis krémet, és azt alakítottam át karamellásra. Nagyon jó lett az eredmény szerintem (és sok-sok tesztelő szerint is :) )

Hozzávalók a karamellás krémhez :

500 ml tej
1 db karamellás pudingpor
6 púposabb ek cukor
100 g fehér csoki
4 dl állati tejszín
1 dl tej
ek zselatin  (étkezési, Horvát Rozi-s)
ízlés szerint porcukor a tejszínhez



A cukrot 1 ek vízzel olvadni teszem, miután szép borostyánszínű felöntöm a tejjel (óvatosan, erősen gőzölög), hagyom pár órát,hogy feloldódjon a karamellizálódott cukor a tejben. Miután teljese feloldódott utána egy kis részében feloldjuk a pudingport, a többit forrni tesszük, mikor felforrt beletesszük a pudingos keveréket, megfőzzük, elkeverjük benne a kockára tört csokit. Vízfürdőbe, párszor belekavarva kihűtjük. 
A zselatint az 1 dl tejben feloldjuk, majd oldódásig melegítjük.  
A nagyon hideg tejszínt 1-2 ek porcukorral keményre verjük, majd több részletben a pudinghoz adjuk. A feloldott zselatinhoz keverünk pár kanál krémet, majd állandó kavarás (mixerrel) mellett a zselatint is hozzáadjuk a krémhez. 
Ezután tölthetjük vele a tortát. Formába kell összerakni, és dermedésig hűtőbe tenni, de utána ennyi zselatinnal elbírja a borítást is. Fondant /marcipán borítás alá nem megfelelő ez a krém, csak tölteni használjuk borított torta esetén! 


Ez a mennyiség egy 24-27 cm átmérőjű torta töltéséhez elég (tehát 2 rétegben, kívülre más krém kerül).
Ha nem borított tortát készítünk, akkor használhatjuk ezt a krémet kívülre is, ebben az esetben tegyük kicsit nagyobb formába a lapot, és hagyjuk, hogy a krém oldalra is lecsurogjon. Akinek van állítható tortagyűrűje az előnybe van ez esetben. Dermedés után csak körbevágjuk a torta oldalát, és máris szép a tortánk :) Pl EZT a torta oldalát "díszítettem"ugyanígy.


A pudingos-tejszínes krémeket én személy szerint szeretem (bár tudom sokak a puding hallatán már rosszul vannak), mert könnyed krém lesz belőle, ezenkívül a cukor mennyiségét is jól lehet benne csökkenteni (karamellás esetén ezt jobb ha nem tesszük, mert a karemell eleve egy nagyon édes íz, így a krém is édes kell legyen), s nem utolsó sorban nem kerül egy vagyonba sem a végeredmény. Készítem csokisan, és vaníliásan is. A vaníliás kis rummal megbolondítva oroszkrém torta alapja is lehet. A csokisba olykor meggyet is teszek. Elkészítésének menete mindegyiknek ugyanaz  mint a karamellásnak, így  azt nem írom le mindegyikhez, de a hozzávalókat leírom, legyen egy helyen. 


Hozzávalók a csokis krémhez:
500 ml tej
1 db csokis pudingpor
ek cukor
100 g étcsoki
4 dl állati tejszín
1 dl tej
ek zselatin (étkezési)
ízlés szerint porcukor a tejszínhez



Hozzávalók a vaníliás krémhez :
500 ml tej
1 db vaníliás pudingpor
5 ek cukor
2 tojássárgája  (a csoki helyett ezt teszem bele, de nem a főzés végén, hanem már a puding és a hideg tej összekavarásakor)
4 dl állati tejszín 
1 dl tej
1 ek zselatin (étkezési)
ízlés szerint porcukor a tejszínhez

Fehércsokis krémhez:
Vaníliás vagy tejszínes puding, és 100 g fehércsoki, a többi ugyan az mint a vaniliás vagy a csokis kérmnél. 

9 megjegyzés:

admin írta...

Örülök, hogy kicsit összeszedegetted a krémeket..., azokra mindig olyan nehéz rátalálni! :-)
Én is előnyben részesítenem a pudingosat, mert tényleg könnyedebb és veled ellentétben azt tapasztaltam, hogy sokan inkább azt szeretik (mert inkább az legyen, mint valami vajjal készült).
Én most a csoki+tejszínt szeretném kipróbálni (remélem, az is kellőképpen "megköt" majd).
Amúgy ez a karamellás recept jól jön így karácsony előtt! :-) Szerintem illik az ünnepekhez!!!

Kiskukta írta...

Bogyó, lehet félreérthetően írtam, sőt biztos. Szóval nem azok panaszkodnak akiknek készítettem tortát, hanem a netes szférában érzem azt, hogy sok helyen lenézik a puding alapú krémeket. Pedig nem rosszak, csak jól kell elkészíteni :)

Kiskukta írta...

És a zselatin elég, esetleg kicsit púposan tedd, ha félsz hogy nem tart eléggé.

4Gyerek írta...

készíts házilag sűrített tejet, s azon a fázison túl belőle karamellkrémet.
Nálam a blogon még nincs fent (elnyaltuk fényképezés előtt), de Panna oldalán megtalálod.
http://pannafoz.blogspot.com/2011/03/hazi-cukrozott-suritett-tej-avagy-igy.html
Naaaaagyon jó lett.
Persze ettől azért bizonyára az is kitűnő amit most megosztottál velünk.

tejszínhab írta...

Ez nagyon hasznos lett, köszi! A karamellástól összefutott a számban a nyál! :P Ja és szép lett az új blogrucid is!

admin írta...

Oké, értem! :-)

Jámborné Budai Mónika írta...

Szerintem is nagyon jók a pudingos krémek,nagyon szeretem őket. Csak az a baj ,hogy körülöttem mindenki a csokis alapú krémeket szereti. De azért én próbálok mindig más krémeket ajánlani,ezért a te krémeidet már is viszem . Köszönöm:))

Éva írta...

Szia! Megszeretném kérdezni ha ezt a vanilapudingos krémet használom tortába és a nyújtható fondannal szeretném bevonni akkor külsőleg melyik krémet ajánlod a fondal alá? Írtad hogy ez nem jó!

Névtelen írta...

Kedves Kiskukta! Ha ezt a pudingos kremet toltom a piskotak koze hogyan csinaljam, hogy ne nyomja a piskota sulya a kremet az oldalara, mivel fondant kerul kivulre, az ala meg vajkrem es ha a pudongos tejszines krem keveredik megolvad a fondant. Es meg egy kerdes, muszaj egy ejszakat dermednie, hamarabb nem lehet bevonni biztonsagosan?Kerlek segits, elore is koszonom: Monika

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails