2009. szeptember 5., szombat

Csokitorta tejcsokival és házi krémsajttal

Nem itthonra készült a torta, de már megkaptam a visszajelzést, hogy nagyon finom volt.
A lapok a szokásos kakaós lapok 3 tojásból, a fondant alatt a szokásos főzött kakaós krém van (2 tojásból főzve, a többi hozzávalót is méretarányosan csökkentve) benne pedig egy házi krémsajtos, tejcsokis, tejszínes krém rejtőzik 2 rétegben.

Hozzávalók:
300 gr házi krémsajt
300 gr tejcsoki (jó minőségű)
3 ek olaj
400 ml tejszín
porcukor ízlés szerint
12 gr zselatin
50 ml víz

A csokit feltördeltem kockákra, egy vastag aljú edénybe tettem, rátettem az olajat, és közepes lángon folyton keverve néha-néha levéve a tűzről (hogy nem melegedjen túl) és ott is keverve felolvasztottam.
A krémsajtot és a megolvadt csokit egy keverőtálba tettem, összekavartam.
A zselatint elkevertem a vízzel, majd felfőztem, konyhapultra tettem, hagytam hogy hűljön kissé, addig felvertem a hideg tejszínt. 1dl tejszínhez tettem 1 ek porcukrot. A felvert tejszínből tettem egy kanállal a zselatinba, majd hozzáöntöttem az egész tejszínhez, a mixer habverőivel óvatosan belekavartam, majd hozzáadtam a csokis keverékhez azzal is jól elkavartam, ekkor már elég folyékony volt a keverék. Közben kóstoljuk meg, ha kell még adjunk hozzá porcukrot.
A tortakarikába tettem egy papírtörlőt, rá egy lapot a felszínével lefele, majd rá a krém felét (én mérlegen lemértem, mert mivel folyékony felesbe nehéz elosztani, ezt úgy számoltam, hogy tudtam az edényem súlyát, ezt kivontam az egészből, osztottam kettővel, majd hozzáadtam az edény súlyát , és addig szedtem ki a krémből, amíg el nem értem ezt az összeget, az edény közben a mérlegen volt, így pont a felét tudjuk kivenni). Rá megint lap, rá a krém másik fele, rá az utolsó lap. Ezután hűtőbe tesszük, pár óra alatt megszilárdul, én kb 6 órát hagytam. Ekkor a tortakarika mellett egy késel elvágtam a krémet, a tortára egy tortatányért tettem, majd az egészet megfordítottam így szépen ki lehet venni. a tejszíne kérmnek nagyon jó tartása volt, aminek örültem, mert kicsit féltem, hogy nehogy szétcsússzon majd a torta, de alaptalan volt a félelmem.
Bevontam a kakaós főzött krémmel, majd betettem újból a hűtőbe, ez este volt, másnap reggel dekoráltam. Nem kell ennyit várni vele, 2-3 óra alatt megfelelően megszilárdul a krém a dekoráláshoz. Kakaós fondant került rá, amit most készítettem, és nemsoká azt is beírom, mert mindent lemértem hozzá.
Ehhez a díszítéshez semmit nem kell kiszárítani, mindent díszt firssen készíthetünk rá.

12 megjegyzés:

Brigitta írta...

Gyönyörű,mint mindig!Gratulálok!

Kiskukta írta...

Köszi Brigi, igyekeztem!

Süti Bazár írta...

Álomszép, ezek a diszkrét díszítések egyszerűen gyönyörűvé teszik ezeket a tortákat. A barna-rózsaszín páros amúgy is nagy kedvencem. :-)
Ez a fondant nagyon szép egyenletes, matt felületet ad, azért nagy találmány! :-))

Kiskukta írta...

Köszi Yasmine! Lehet ezt fényesre is késztíteni, miután rátetted a tortára , elegyengeted, átkened nagyon vékonyan olajjal, nagyon szép fénye lesz, úgy is meg van a maga szépsége. Ragadni úgy is fog rá a dekorácio.

Viki írta...

Tiszta szivből gratulálok, Akkora erőt tudsz adni, hogy az fantasztikus. Nekem ezt meg kell tanulnom, mert még feladataim vannak. Nagyon szeretem, hogy lépésről-lépésre leirtad, leirod. Sok-sok gratulációm fogadd és őszinte tiszteletem. Viki

Kiskukta írta...

Viki, már pirulok!
Én abból indulok, ki, hogy mindenki kezdő egyszer, én is voltam, volt kudarcom is, ez a fondant készítés nem olyan egyszerű, ezért írom le minnél részeltesebben, hogy akit érdekel több esélye legyen jól elkészíteni. Remélem tudok pár embernek segíteni benne.

Ottis írta...

Nagyon szép!

Kiskukta írta...

Köszi Ottis!

Andi/cuki írta...

Nem győzök bámulni mindig! Nagyon-nagyon szép!

Kiskukta írta...

Köszi Andi!

Ani írta...

Gyönyörű lett ez a torta!

Kiskukta írta...

Ani, köszönöm szépen!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails