Mohánál láttam ezt a tortát még nagyon rég, már akkor kinéztem magamnak, de mivel kell hozzá 10 tojásfehérje, ami nem mindig van kéznél halogattam az elkészítését.
Most volt 10 fagyasztott tojásfehérjém, így ezt készítettem el hétvégére.
Hozzávalók:
a lapokhoz:
10 tojásfehérje
35 dkg cukor
35 dkg darált mák
a fehér krémhez:
3 dl tej
3 ek búzadara
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja (én kihagytam)
1 kk vaníliakivonat
meggyes krémhez:
80 dkg friss,vagy fagyasztott meggy (vagy 2 üveg meggybefőtt)
60 gr étkezési keményítő
reszelt citromhéj (ezt is kihagytam)
1/2 kk őrölt fahéj
1/4 kk őrölt szegfűszeg
1 kk vanília kivonat
3 ek cukor
ha mirelit gyümölcs, akkor 3 dl víz
Kirajzolunk 4 db 26 átmérőjű kört egy sütőpapírra, majd kivágjuk, én hagytam neki egy kicsi peremet, hogy könnyebben tudjam majd pakolgatni a tepsire.
Beállítjuk a sütőt 180 fokra.
A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, hozzáadjuk a cukrot több részletben, kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a darált mákot.
Elosztjuk a négy előkészített papíron, majd mindegyiket egyenletesen a rajzolt körig elkenjük. Tepsire húzzuk, majd betesszük a felmelegedett sütőbe, sütjük, míg szép színt nem kap. Én egyszerre 2-öt sütöttem.
Amíg sül elkészítjük a krémeket.
A darát a tejben elkavarjuk, sűrű péppé főzzük, lehűtjük. A szobahőmérsékletű vajat a cukorral, a cukorral és a vaníliával kihabosítjuk, majd hozzá adjuk a lehűlt pépet.
A meggyes krémhez én mirelitet használtam, ráadásul olyat, ami le volt cukrozva előtte, és még fagyos volt amikor hozzákezdtem a krém készítéséhez. Ezért én úgy csináltam, hogy a fagyos meggyre (nem volt 800 g, mert már ennek a leve már kicsöpögött) öntöttem 3 dl vizet, tettem hozzá 2 ek cukort, nem 3-at, mert enyhén cukros volt, hozzátettem a fűszereket, és együtt főztem fel.
Mikor felforrt a keményítőt elkavartam kb 1,5 hideg vízben, majd a meggyes keverékhez adtam, felforraltam, lehűtöttem.
Mohánál el lehet olvasni, hogy nyers meggyből ő hogyan csinálja.
Mikor minden kihűlt, akkor összerakjuk a tortát, amihez egy lapot tortatálra teszünk, rá a fele meggyes krém, rá egy lap, rá a fehér krém, rá megint lap, a maradék meggyes krém, zárásként megint lap. Frissentartó fóliát teszünk rá és betesszük a tortát lehetőleg 1 éjszakára a hűtőbe, nálunk nem érte meg ezt a kort felvágatlanul. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
27 megjegyzés:
Nagyon gyonyoruseges!Szivesen megkostolnam,a mak-meggy paros hihetetlen finom.
Életveszélyes! :)
Kedves Kiskukta!
Gratulálok a sütijeidhez és a blogodhoz! Remekül néz ki ez a meggyesmákos is. Nekem nagy kedvencem ez a párosítás, így már is mentettem a receptet.
Ez ooolyan, de olyan finom!!!! En is kiprobaltam mar regebben, azota is sokat emlegetik...
Nagyon szép lett a blogod új ruhája! Ez a mákos telitalálat, tutira kipróbálom. További jó sütést-főzést kívánok!
Gyönyörűséges. És a kép a szelet tortáról csodás
Úúúú, meggy! Úúúú, mák.
Annyira tetszik az a kicsit harsány rózsaszín azzal a feketével abban a tortaszeletben.
És igen, tényleg nagyon jó lett az új sablon, ez olyan tortás-sütis a színei miatt.
Azt hiszem, legközelebbi fagyasztott tojásfehérje felhasználáskor ezt fogom sütni. A mák és a meggy nálam mindig nyerő páros.:)
Nagyon szépek a fotóid!
Nagyon szép lett! Látom gyűjtjük a rajongótábort a tortának, de érdemes is,mert mennyei finom:)
Jézusom de extra!!!
Imádom a meggyet is de a mákot méginkább...de ennék egy szeletkét...most, később, holnap és holnapután is!:-)))
Szép lett a blogod, nekem nagyon tetszik!
Gyönyörű! Nagyon szeretnék egy szeletet belőle! Mivel rajtam kívül senki nem szereti a mákot a családban, esélytelen, hogy elkészítsem. Persze elfogyna, de...
Imádnivaló párosítás! Mennyei! Gyönyörű ez a fotó, gyakorlatilag a monitort nyalogatom... :) Biztosan ki fogom próbálni! ;o)
Nálam ott várakozik a fagyasztóban jó sok tojásfehérje... Mostmár tudom, mi lesz a sorsuk. Eddig általában gyümölcskenyérben végezték, de ezt most feltétlenül ki kell próbáljam :) Nagyon szép a torta is és az új blogruha is!! :)))
Imádnám, nagyon szép!
Köszönöm szépen mindenkinek!
Melinda, Arienn, Libi, üdv itt nálam, szerintem titeket még nem volt lehetőségem köszönteni:))
Nagyon guszta! :)
Meggy és mák, nálam nagy kedvenc! :)))
Ez gyönyörű!!Igaz,én nem vagyok nagy mákkedvelő,de egy falatot kéérek!:))
Nagyon szép az új fizimiska!:)))
Jaj de gyönyörű! Mondhatni mint mindig! Szép lett az új külsőd!
Nagyon jól néz ki és milyen finom lehet a meggyes mákos párosítás!!!
Nagyon szép!!!
Kedves Kiskukta,
A fondant készítés keresése közben bukkantam a blogodra és egy hete csemegézgetek. :) Ez a máktorta is nagyon guszta, de a többi is! Gratulálok neked az online újsághoz is. Jövök még. :)
Egycsipet, Brigitta, Mary, Liza, Családi tűzhely köszönöm!
Kryx, örülök, hogy ide találtál! Várlak!
Anyám! Ez csodaszép lett! És mennyi mák van benne, jesszusom, imádnám!:)
Szerinted be lehetne ezt vonni fondanttal? te hogyan csinalnad? itt most arra gondolok, hogz kremmel kivulrol is be kellene vonni, nem?
Igen, belehet, de ahogy gondolod kremezni kell kivulrol is, de nem sajat kremjeet, hanem vagy egy sima vajkremet, vagy valami fozott alaput amibe nincs sok folyadek, tej sem.
Anyukám születésnapi meglepetés bulijára sütöttem meg ezt a tortát. Ez a kedvenc tortája a kedvenc cukrászdájából. Olyan szép lett és finom, hogy azt hitte mindenki a cukrászdából van! Majd leesett az álla mindenkinek mikor kiderült, hogy én sütöttem :) Köszönöm nagyon a receptet!!! Az est fénypontja lett így a tortám.
Nagyon szeretem èn is ezt a párosîtást,ki fogom próbálni.
Megjegyzés küldése