2012. június 1., péntek

Epres-túrós torta csokival bolondítva


Kedves ismerősnek készült ez a torta, aki a túrós-gyümölcsös tortákat kedveli, de családja megrögzött csokitortafüggő. Szabad kezet kaptam, így kapott a torta csokis beütést. A lapok is kakaósak voltak, kívülről kakaóval felvert tejszínnel húztam be, majd igazítottam rusztikusra, végül kapott egy kis plusz kakaót a tetejére, mert jól mutat, és a csokival díszített eperszemeket.  Tőlem nem áll távol a kakaós-csokis ízvilág és az "erdeigyümölcsös" krémek kombinálása, nemcsak színben, hanem ízben is szerintem nagyon jól állnak egymásnak. 

Amiért bejegyzést szánok ennek a tortának az az, hogy már sokan (akik ettek belőle) kérték számon a túrós-gyümölcsös krém receptjét, levan írva itt ott, de nehezen megtalálható de akkor most ide hivatalosan is beírom, és beteszem az alapreceptek közzé. 

Tejszínes-túrós krém  (alap)

300 g túró
4 dl tejszín
1 dl tejföl
5 ek porcukor (ez lehet ízléstől, gyümölcstől függően több kevesebb) + 2 ek a tejszínhez
1 cs vaníliáscukor
1 ek zselatin (ha gyümölcsöt is turmixolunk bele akkor púpos ek)
1 dl tej

A zselatint a tejben elkeverjük,  félretesszük hűlni. A túrót a tejföllel, cukrokkal összeturmixoljuk. A jól behűtött tejszín a porcukorral kemény habbá verjük, majd összekeverjük a túrós keverékkel, végül folytonos keverés közben hozzáadjuk a zselatinos tejet. 

Ez az alap krém, és ezt elképzelésünk és ízlésünk szerint sokféleképpen variálhatjuk.  
Nem árulok el titkot, ha leírom, hogy nekem a málnás túrós a kedvencem ebből a szériából.  Ebben az esetben 300 g mirelit málnát szoktam a túrós masszához turmixolni (természetesen friss málna is kerülhet bele). Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk epres változat is, csak 300 g epret turmixolunk az alaphoz. De így készíthetünk erdeigyümölcsös változatot is, ott vegyes gyümölcsöt turmixolunk hozzá. Tovább variálva megnézhetitek ITT.
Természetesen  nem muszáj turmixolni a gyümölcsöket, vághatjuk is, és készíthetünk pl. túrós barackos változatot. Lásd ITT.
Készülhet meggyel is, pl. mint ITT .
Nagyon finom citromos krémet is elérhetünk vele, ezt IDE írtam le. Ez esetben a cukor mennyiségét ajánlott növelni. 

Szóval látjátok, nagyon jól variálható krémről van szó, és megérdemel már egy normális, csokorbaszedett bejegyzést tőlem. 

A krém mennyiségéről annyit, hogy ez az adag egy olyan 25 cm torta töltésére elegendő, ha kívülre is ezt a krémet szánjuk akkor egy olyan 22 cm körüli tortára számoljunk. 

Bevonatos tortáknál is nyugodtan használhatjuk de csak töltésre!!!

11 megjegyzés:

Konyhavirtuóz írta...

Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, pont ilyesmi krémet kerestem!

Millye írta...

Nagyon guszta tortát készítettél! :)

Mary írta...

Már a kép is mesés biztos az íze is finom !:)

Melcsi írta...

Köszi az ötletet, éppen kedden készülök egy tortát sütni és nem tudtam, hogy milyen krém legyen benne. Most már tudom :)

tejszínhab írta...

Hűű, ez aztán a guszta torta! :)

Belly írta...

Gyönyörű torta

pankatorta írta...

Köszönöm ezt a csodás receptet is! Szépséges lett ez a tortád is!:)

L.Viki írta...

Szia! Kérdésem lenne, írtad hogy bevonatos tortához csak töltésre jó - ha ezt a krémet szeretném használni töltésre de marcipánnal szeretném burkolni, akkor mivel/milyen krémmel kenjem kívülről körbe a tortát?
Most kezdtem a tortázással foglalkozni, úgyhogy vanak még ilyen kezdő kérdéseim :) Köszönöm! Viki

Dedit írta...

Nagyon szép a tortád! Kérdésem volna: a csokis beütést mitől kapta, hogy készítetted? Belül is csokis, vagy csak a külseje? Válaszodat előre is köszönöm!

burbon írta...

Szia Kiskukta!
A kérdésem az lenne, hogy a zselatint a tejben forralom fel, ezért kell hűteni? tőlem csak sima túró krémes tortát rendeltek de itt elbizonytalanodtam! te meddig sütöd 175 ° on a 4 tojásos alaplapot? Nem utolsó sorban gyönyörűek a tortáid! Köszönöm szépen a segítségedet! üdv Barbara

okidlim írta...

Erdei gyümölccsel csináljuk a krémet, az első alkalom óta mindenki szülinapjára :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails