2009. október 30., péntek

Villám McQueen új gumija

Érdekes kívánság egy kisfiú részéről, nagyon csodálkoztam, hogy nem magát az autót szeretné tortaként látni, hanem Villám új gumiját. Mitagadás, nagyon elegáns gumi, és végül is nagyon élveztem elkészíteni.

Első lépésben megnéztem a mesét, és feszülten figyeltem a gumit,hogy hitelesen készíthessem el. Hát túl sok ideig nem csodálhattam, mert kb 3 percig van rajta ez a gumi, a többi időbe versenygumi van rajta, de gumik terén kiokosodtam rendesen.

Utána jött a többi csavar a dologba, a kisfiú tejfehérje allergiás, így azon is el kellett gondolkodjak, hogy hogyan is készítsem hozzá a piskótát és a krémet. Tejtermékek kizárva.

Végül készítettem hozzá vizes piskótát, 2x 5 tojásból, 25 cm formában, meglepően magas lett, ezért csak egy egészet és a másik felét használtam el a tortához.

A krém a szokott főzött kakaós torta krém, csak tej helyett vizet tettem hozzá, és Liga margarinnal készült. 2 adagot készítettem, el is ment hozzá.



Piskóta hozzávalói:

5 tojás

5 ek víz

10 ek liszt bőven mérve

10 ek cukor csapottan

1 kk sütőpor



A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez és a vízhez teszünk egy csipet só, pár csepp citromlevet, majd felverjük, mikor már kemény, akkor hozzáadjuk a cukrot, majd nagyon kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat,ezzel is elkeverjük, ezt már a mixer legalacsonyabb fokozatán. Majd csak kézi habverő (vagy a mixer villáival, hogy kevesebb legyen a mosogatnivaló) segítségével keverjük bele a sütőporos lisztet, amit átszitálunk együtt, mert így oszlik el a legjobban a sütőpor és nem púposodik a piskóta.

25 cm formába sütöttem, bő 5 cm magas lett.

Mindkét piskótát ketté vágtam.



Összeállítás:

Egy lap, rá krém kb 1/3 szűkön szedve ,másik lap, rá megint ugyanannyi krém, ezután a harmadik lapból egy kistányér vagy valami kerek alkalmatosság segítségével kivágunk egy kört.



Majd a külső karikát rátesszük a a krémre.


A belső körből vágunk egy kisebb kört valami segítségével.


Majd a kicsi körünket elhelyezzük a torta közepén.


Ezután a maradék krémmel bevonjuk a tortánkat.

A mélyedésbe legegyszerűbb egy kiskanállal simítgatni a krémet. Így kerül be a hűtőbe pár órára, vagy akár 1 éjszakára, hogy kössön, keményedjen a krém.


Miután jól megkeményedett a krém, kivesszük és egy nedves késsel ill. kiskanállal átsimítgatjuk, hogy szép egyenletes legyen a felszíne.


Majd elkezdjük beborítani a fondanttal/ marcipánnal. Én a pirossal kezdtem. Vágtam egy kb 20 cm kört, ezzel borítottam a belső részt, ez volt a legnehezebb rész . Óvatosan kell csinálni, mert a barna krémmel könnyen összekenhetjük a fondanot, illetve a kicsi hely miatt nehéz formára igazítani. A lelógó részt szépen levágjuk egy éles késsel.

A szürkéből vágtam egy kb 12 cm kört, a hátulját megnedvesítettem, majd ráillesztettem a piros fondantra.

Kb 400 gr fondantot feketére színeztem, majd hosszú csíkot nyújtottam belőle, a széleit leegyenesítettem egy vonalzó segítségével, alaposan megszórtam keményítővel, utána lazán feltekergettem. Majd szépen a torta oldalán letekergettem. Szélesebbre hagytam mint a torta magassága, mikor már rátettem a tortára utána vágtam le méretre egy éles kés segítségével, követve a torta oldalának a magasságát.

Ezután az oldalát lekentem dióolajjal (lehet napraforgó is, csak az jobban elüt az édes íztől, ez jobban harmonizál), így eltűnt róla a keményítő réteg, majd a elővettem a gyerekek gyurmázó készletéből egy rece vágót, ezt átgörgettem a torta oldalán, ügyelve arra, hogy ne vágjam át a fondantot, csak mintázatot készítsek a gumira.

Ezután fehér fondantból kivágtam egy kört tortaforma segítségével, majd vágtam bele egy kisebb kört.

A kör külső szélét a fekete részhez illesztettem, majd rásímítgattam a krémre, a belső részen a felesleges részt éles késsel levágtam.

12 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Káprázatos!! Úgy látszik, erre születtél. Megérdemelnéd, hogy lehetőséged legyen főállásban, vagy saját vállalkozásban csinálni, nagyon szorítok, hogy teljesüljön! :-))

Edó írta...

Amikor eloszor raneztem,azt hittem valami targy:)nem gondoltam volna hogy meg ez is egy torta!Fantasztikusan ugyes vagy,nem gyozok betelni a muveiddel.
Yasmine-nak igaz van,teljesen egyetertek.

trinity írta...

Zseniális!! Egyáltalán már azt kitalálni, hogy mi-hogyan-merre....Meg még szépséges és finom!! Bravo!!

Kiskukta írta...

Yasmine, köszi szépen! Remélem nem hiába szorítasz!

Edó, neked is köszönöm!

Trinity, igen soksor a kitalálás a legidőigényesebb. Köszi!

Jade írta...

Menten elajulok!

egycsipet írta...

Hát ez csúcs lett! :D

Azért nem semmi, hogy mi marad meg egy gyerekben abból, amit lát, nem igaz? :)

Kiskukta írta...

Judith, ne ijeszteges!:))

Egycsipet, hát tényleg nem semmi hogy egy 4 éves gyermekben mi marad meg, engem is meglepett. Köszi!:)

szepyke írta...

Hát, már bocsánat, ez jutott először eszembe:
betojok!:))

És még mintázat is van rajta... Ez téli, vagy nyári, nehogy közben leessen a hó, és muszáj legyen inkább megenni, mint gurítani!:))))

Kiskukta, ha így folytatod, nincs megállás jönnek a rendelések, mert valami hihetetlen, hogy mit művelsz a tortával, a fondanttal...
Az a súlyemelő is leütött a lábamról, de ez!

Hát, kész vagyok! Gratulálok, nagyon ügyes vagy!:))))

Kiskukta írta...

Szépyke kösz!:D

Hát ez nyári gumi, úgyhogy inkább megenni javaslom mit gurítani.:))

Tervezem a Szépy súlyemelőt, amint időm lesz elkészítem.:D

Gál Edith írta...

Szia. Teljesen egyetertek Yasminnel!A hugi azt mondta,hogy menten elajul;en meg azt mondom, h teljesen odavagyok. Fantasztikus ez is, mint minden amit eddig keszitettel! NAGYON NAGYON UGYES VAGY!!!!
GRATULALOK!

Budai Evódia írta...

nekem már szó se maradt:)
hiába na, van akinek ez adatott...

Kiskukta írta...

Hogy erre szültettem-e nem tudom, de nagyon élvezem csinálni:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails