2009. augusztus 16., vasárnap

Tapasztalatok a 7 torta után

Több kérdést kaptam a tortákkal kapcsolatban, főleg a dekorálást illetően, így most összeírom a tapasztalataimat ebbe a bejegyzésbe.
Mindegyik tortához az itt leírt fondantot (cukormasszát) használtam, a díszítéshez és a bevonáshoz is.
Eddig még pillecukros fondantot próbáltam, de a pillecukrot is minden esetben én készítettem hozzá. Nem voltam vele megelégedve, főleg bevonni a tortát nem tudtam vele szépen.
Most a 7 tortából 4 volt bevonva(a kókuszos, a kávés, a puncsos és a csokis), mindegyik csodaszépen sikerült, még én is meglepődtem.

A barna fondantot kakaóval akartam színezni, de a kakaó nagyon töredezőssé tette a fondantot. Észrevettem ,már régebb, hogy a 2 az 1-ben kávé (Aldis) jót tesz a fondant állagának, viszont azzal nem tudunk sötét barna színt elérni.
A csokison levő fondantot úgy készítettem, hogy eleve az átszitált porcukorba szitáltam 3 ek kakaót, tettem bele 1,5 tasak instant kávét, jól összekavartam. Cukorból egy kilót szitáltam át, és volt még régebbről kb 200 gr kakaós porcukrom, ezt is belekevertem. Ehhez 1,5 adag zselatinos lötyit készítettem. A porcukrot mind belegyúrtam, még elég ragacsos volt, így tettem alá kb 2 ek étkezési keményítőt, azzal is eldolgoztam, majd frissentartó fóliába tettem másnapig. Nem keményedett meg annyira mint a fehérek, nagyon jó volt vele dolgozni (ezt az állagot szeretném a fehéreknél is elérni). Mielőtt felhasználjuk mindenképpen jól gyúrjuk át, jó ha meleg a kezünk, ha nem meleg, akkor nagyon enyhén melegítsük át a mikróban.

Semmi különös festékem nincs. Tescoba vettem a festékeket, bár nem szeretem használni őket, időnként mégis rákényszerülök a tortáknál. Minden esetre nagylányom már tudja, hogy ami zöld vagy rózsaszín azt ne egye meg. Én a fehér fondantot sem szoktam megenni, túl édes nekem. Ha még kávéval vagy kakaóval színezem és ugye az azért ízesíti is, , akkor azt még megeszegetem mértékkel.
Amit Tescoban lehet venni az folyékony állagú festék, vigyázni kell vele, mert elfolyósíthatja a fondant állagát, de ha ez történik, akkor még adjunk hozzá egy kis keményítőt és ismét használhatóvá válik.
A zöld festék kimondottan csúnya, nem lehet vele szép színt elérni, legalább is ami levélnek, vagy fűnek jó lenne. Edit tortasuliában , vagy fórumában, tanácsolta, hogy a csúnya zöldet helyre lehet hozni egy kis barnával vagy sárgával. Ezért én most először 2 az 1-ben kávéval színeztem meg a fehér fondantot drapposra, ezután adagoltam hozzá a zöld festéket, így sikerült azt a színt elérni amit szerettem volna.

Mielőtt nyújtanánk a fondandot nagyon fontos, hogy jól gyúrjuk át, ha kemény, akkor melegítsük fel a mikróban, gyakran meg meg nézve, forgatva, csak langyos kell legyen. Gyúrhatunk bele egy kis margarint is ha azt vesszük észre, hogy nagyon hamar szárad.

Ezt a fondant készítést kicsit a kenyérsütéshez tudnám hasonlítani, rá kell érezni, hogy mikor jó állagú a fondant ill. a tészta. Ezt csak gyakorlással tudjuk megszerezni, én is kb a 4-ik tortámat tudtam bevonni fondantal, addig nem sikerült olyan állagot elérni ami jó lett volna bevonásra.De természetesen olyan is van, hogy már első alkalommal ráérez az ember a megfelelő arányokra. Díszeket készíteni a kicsit rosszabb állagú fondant is lehet, úgy hogy nem dobjuk el, ha nem sikerül jól az első fondandunk. Én pl az első rózsáimat sem egy jól nyújtható fondantból csináltam, mégis nagyon meg voltam vele elégedve. A cicát pedig egy kimondottan rossz minőségű fondantból készítettem. Ezeket itt megnézhetitek.

Mikor nyújtjuk a fondantot keményítővel szórjuk be a munkafelületet, porcukorral is lehet, viszont az a tapasztalatom, hogy az jobban csomósodik.

Mielőtt bevonnánk a tortát jó ha legalább egy éjszakát áll a hűtőben, kemény krémre könnyebb a fondandot rátenni, rásimítani.

Majd még készítek hamarosan egy bejegyzést a kisvirág készítésről is, meg arról, hogy milyen eszközök vannak a kiszúrószetdbe, és természetesen a torta recepteket is felteszem. Ha van kérdés szívesen válaszolok, legalább is amire tudok, mert én is még csak tanulgatom, próbálgatom ezeket a dolgokat.

Még annyit szertnék ide leírni, hogy a dízseket már kedden elkezdtem megcsinálni. Szerda du. sütöttem a lapokat, majd gyúrtam két dupla adag fehér fondantot. Csütörtökön délelőt gyúrtam a kakaós fondandot, du. tötlöttem a lapokat a krémmel , két tortát ki is dekoráltam, majd másnap befejeztem a többi tortát. Kivételt képez a gyümölcsös torta, azt pénteken töltöttem meg.
A díszeket jóval hamarabb is elkészíthetjük, nekem nem volt rá időm máskor.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Kiskukta!

Az iránt érdeklődnék hogy ha meg csináltam fondant-ból a rózsákat és berakom utána a hűtőbe nem fog kiszáradni vagy meg keményedni?

Kiskukta írta...

A virágok egy idő után mindenkép kiszárad, de ez így van az üzletben megvásárolttal is.

Barbi írta...

Szia, bevonni úgy tudok, hogy kinyújtom a cukormasszát és ráemelem? Milyen vékonyra nyújtsam? Köszi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails